Kako namiriti budžetske korisnike?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2011, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako namiriti budžetske korisnike?

NOVI SAD -

Pored Nezavisnog sindikata policije, koji je od danas je u štrajku, i ostali budžetski korisnici najavljuju štrajkove ukoliko država ne izmiri svoje zaostale obaveze. S druge strane, MMF je Srbiju više puta upozorio na to da je neophodno smanjiti javnu potrošnju.

Policajci traže da ih primi resorni ministar Ivica Dačić i poručuju da će štrajkovati do ispunjenja zahteva. Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Nezavisnog sindikata policije Dejan Đukić priče o javnoj potrošnji smatra cinizmom s obzirom na materijalni položaj policajaca.

"Sama činjenica da danas policajac u Srbiji ima 30 do 35 hiljada platu, a i sami smo svedoci tragičnih događaja u proteklom periodu, čak i u Novom Sadu, kada je kolega stradao. Za mesec dana troje kolega je poginulo. Da li život policajca u našoj državi vredi 30 do 35 hiljada", pita se Đukić.

Nezadovoljstvo prosvetara

Sindikat obrazovanja Srbije održaće 28. decembra sastanak na kojem će biti odlučeno da li će biti štrajka s obzirom na to da dogovor o isplati jubilarnih nagrada lokalne samouprave izgleda ne poštuju.

Kako nam je rekao predsednik tog sindikata Branislav Pavlović, nakon sastanka u Vladi u četvrtak znaće se, najverovatnije, da li će drugo polugodište početi na vreme.

On kaže da nije sporno da imamo visoku javnu potrošnju, ali postavlja i jedno drugo pitanje:

"Zašto naša vlast nije do sada uspela da napravi takav sistem da naplati sve moguće poreze i doprinose, jer činjenica je da budžet godišnje gubi oko 300 milijardi dinara zato što se ne naplate porezi i doprinosi", ocenjuje Pavlović.

Javni sektor - sigurni glasači

Zaposleni u javnom sektoru tradicionalno su glasači vladajuće opcije tako da će, veruje politički analitičar Dejan Vuk Stanković, vlast pokušati da zadovolji sve apetite.

"Njima trebaju sigurni glasači zbog gubitka mogućnosti da se dobije zeleno svetlo iz Brisela za kandidaturu. To je sad pravo pitanje koliko se može zahvatiti u državnu kasu, posebno u svetlu činjenice što su iscrpljene mogućnosti daljeg zaduživanja zemlje spolja", kaže Stanković.

Da je "vrag odneo šalu", govori i podatak da je javni dug Srbije na kraju septembra iznosio 14 milijardi 700 miliona evra, čime je praktično dosegnut nivo javnog duga u BDP-u od 50 odsto. Prekoračenjem te granice Fiskalni savet i Vlada moraju da Narodnoj skupštini podnesu plan vraćanja duga u dozvoljene okvire.

Novih radnih mesta ipak će biti. Predsednica Parlamenta Slavica Đukić Dejanović najavljuje uvećanje skupštinskog budžeta za tu stavku, jer, kako kaže, 300 zaposlenih, ne računajući poslanike, nije dovoljno za uspešan rad hrama demokratije.
Pogledaj vesti o: Štrajk policije,   Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.