Izvor: B92, 05.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako do članstva u MMF-u

Beograd -- Srbija i Crna Gora moraju same da odluče kako će stupiti u članstvo Međunarodnog monetarnog fonda kao samostalne države.

"Ne postoji standardna procedura", rekao je stalan predstavnik za Srbiju i Crnu Goru Harald Hišhofer i dodao da u MMF-u postoje formalne procedure, ali i dosta diskrecionih prava budućih članica o tome kako žele da pristupe.

Hiršhofer u izjavi za podgoričke medije nije mogao da kaže ni kako će Srbija i Crna Gora podeliti osnovački >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ulog u MMF-u. "To ipak treba da odluče vlasti Srbije i Crne Gore, mi o tome nemamo stav", kaže on.

Narodna banka Srbije je 26. maja saopštila da na osnovu Beogradskog sporazuma i Ustavne povelje Srbija po istupanju Crne Gore iz državne zajednice nasleđuje članstvo u Ujedinjenim nacijama i svim finansijskim i drugim međunarodnim organizacijima. Povodom primedbi Centralne banke Crne Gore da NBS ne može da nasledi članstvo u MMF-u s postojećom kvotom, jer deo pripada Crnoj Gori, NBS je navela da su sredstva za uplatu članskog uloga ili kvota u svim međunarodnim finansijskim i drugim organizacijama obezbeđena iz budžeta Srbije.

Državna zajednica je ove godine okončala produžen trogodišnji aranžman s MMF-om i njegova misija će sredinom juna posetiti Beograd i Podgoricu da bi razmotrila aktuelna dešavanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.