Kako da se izborite sa ner?zu,ljivim mejlovima?

Izvor: Prva.rs, 20.Okt.2014, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da se izborite sa ner?zu,ljivim mejlovima?

Zašto biste se vi borili sa tuđim manjkom konciznosti i koherentnosti? Ne tanjite živce ako nije neophodno. U nastavku, pročitajte koji su to najčešći tipovi mejlova koji izazivaju glavobolju i koji su adekvatni odgovori na iste.
 
Preopširan mejl u kome je nemoguće locirati pitanje
Prepoznaćete ga po neverovatnoj dužini, ovaj mejl pati od viška informacija i manjka strukture; sve ovo vodi do nemogućnosti čitaoca (vas) da otkrijete koje je to pitanje na koje se >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << traži vaš odgovor. Čak i onda kada ga po drugi put pročitate, uz kofein, ostajete pri prvom utisku, da tom mejlu nema pomoći.
Vaš odgovor
Hvala vam najlepše na ovom mejlu, (ime osobe). Ovde ima dosta materijala za razmišljanje. U cilju što efikasnije saradnje, da li biste mogli da mi pomognete da razumem kako tačno mogu da vam pomognem?
 
Pitanje bez konteksta
Ova vrsta mejla je sušta suprotnost prethodnodnog ’preopširnog mejla’. Ovaj mejl zahteva od vas da doneste odluku ili da odgovorite na pitanje, ali vam ne daje dovoljno informacija za tako nešto. Primer: “Da li imate neke predloge za poboljšanje projekta X?”
Vaš odgovor
Hvala vam najlepše na ovom mejlu, (ime osobe).Da li bi bilo moguće da mi prosledite malo više informacija o temi, trenutno nemam zadovoljavajući uvid u situaciju da bih mogao/la da odgovorim na vaše pitanje. Kada primim neophodne informacije, rado ču vam odgovoriti.
 
Neodređeni vapaj za pomoć
Ovo je vrsta mejla na koji biste inače želeli da odgovorite jer je uvek lepo pomoći nekome, pogotovo ako imate sredstva za to. Međutim, neki ljudi traže pomoć bolje od drugih. Kada vam neko koga jedva poznajete, ili i ne poznajete, traži nebuloznu uslugu ili vam postavlja beskrajnji niz pitanja, to prestaje da bude situacija u kojoj bi vam bilo zadovoljstvo da nekome pomognete i postaje prava mala noćna mora.
Vaš odgovor
Zdravo, (ime osobe). Trenutno sam jako zauzet/a na poslu, ali bih voleo/la da pomognem sa pitanjem koje vas najviše muči u ovom momentu. Dakle, sa čim konkretno bi moje znanje i iskustvo moglo da vam pomogne?
Ukratko, pogrešno bi bilo da gubite svoje vreme i strpljenje na loše formulisane mejlove. Dakle, uz malo finese, prebacite teret razumevanja ovakvih mejlova na pošaljioca.
Izvor: superžena

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.