Kad građani ulažu u svoju opštinu

Izvor: RTS, 04.Maj.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad građani ulažu u svoju opštinu

Za nešto više od dve godine, od kada postoji mogućnost izdavanja opštinskih obveznica, četiri grada u Srbiji koristila su tu mogućnost prikupljanja novca za lokalne investicije. Tako je obezbeđeno oko 40 milona evra, za projekte koji su uglavnom već završeni.
Stara Pazova drugi put emituje obveznice, vredne milion evra. To su prve opštinske obveznice kojima se trguje i na berzi.

Isplatu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obveznica, opština garantuje stanjem budžeta i poslovnih knjiga. Zato je više onih koji žele da ih izdaju nego opština koje za to ispunjavaju uslove.
Sa 830 preduzeća i 2.400 zanatskih radnji na svojoj teritoriji, Stara Pazova to može, a moderan vrtić i sportski centar su im neophodni.
Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova, kaže da u njihovu opštinu dolazi veliki broj investitora, kako stranih tako i domaćih, jer ima dovoljno radnih mesta.
"Stopa nezaposlenost je niska, tako da smatram da je ovo jedna velika potreba za mlade bračne parove i roditelje", kaže Radinović.
Pazova nudi obveznice sa rokom dospeća za pet godina i kamatom od šest odsto godišnje. U pojedinačnom iznosu 10.000 dinara. Banka koja im je partner u tom poslu odrekla se provizije.
"Naša obaveza je da osiguramo emisiju, upis i prodaju obveznica. Očekujemo veliki odziv javnosti, sada i građani na ovaj način mogu da ulažu i zarade, a Opština prikupi novac za investicije", kaže Enriko Verdoša iz Izvršnog odbora Unikredit banke.
Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, kaže da će ljudi videti u šta se ulažu njihova sredstva, a sami građani imaće višu kamatu nego na štednju i neoporezive prihode.
Krajem prošle godine, kada je obveznice prodavao Šabac, prvi put su i građani mogli da ih kupuju. Tražnja je bila veća od ponude. Pazova podjednak broj obveznica nudi i firmama i građanima.
"Nemojte zaboraviti da građani Srbije, prema podacima Narodne banke, imaju osam miliona evra štednje u bankama, a mali deo toga kada bi se mobilisao u finansiranje komunalne infrastrukture, mislim da bismo uradili mnogo", kaže Aleksandar Bućić iz Stalne konferencije gradova i opština.
Višedecenijsko ulaganje u Šapcu, gradski bazen posle decembarske emisije obveznica konačno će biti otvoren u junu.
"Sigurno će preostati novca, a onda će gradska skupština zajedno sa građanima odlučiti šta je to za šta će se ostatak novca moći koristiti", kaže Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.
Šabac je izdao obeveznice vredne 3,5 miliona evra, Novi Sad čak 35 miliona, Pančevo milion evra. Stara Pazova dva miliona evra. Još tri grada su na dobrom putu da, umesto bankarskih kredita, novac za investicije prikupe prodajom obveznica.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.