Izvor: S media, 24.Mar.2013, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAKO SEDITE DOK VOZITE: Znate li da zauzmete pravilan položaj za volanom?

Studije pokazuju da tri četvrtine vozača sedi nepravilno dok upravljaju vozilom. Najčešći previd se odnosi na naslon za glavu koji je postavljen previše nisko (gornja ivica bi trebalo da je u ravni vrha glave). Pored toga, vozači često previše spuste sedište i naslon previše obore unazad.

Pravilno sedenje za volanom ne samo da je važno za zdravlje, već i za bezbednost vozača. Jedino ako ste u pravilnom položaju, možete da pravilno odreagujete u iznenadnim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << situacijama.

Evo nekoliko saveta kako da sedite za volanom:

Podesite visinu sedišta tako da imate dobar pregled kroz vetrobransko staklo i na instrumente.

Ugao između naslona i sedalnog dela sedišta bi trebalo da bude oko 100 stepeni, što znači samo malo više od pravog ugla.

Noge treba da budu blago savijene, nikako potpuno ispravljene kada pritisnete pedale.

Ramena bi trebalo da imaju stalni kontakt sa sedištem tokom pokreta volanom

Kada se najjače oduprete rukama o volan, laktovi ne bi smeli da budu potpuno ispravljeni.

Udaljenost od grudnog koša do volana u idealnom slučaju treba da bude 25-30 cm.

Kada previše “zalegnete” unazad, imaćete slabiju preglednost i kontrolu nad vozilom. Osim toga, koncentracija će biti na nižem nivou i osetićete umor i pospanost pre nego što bi trebalo.

Sa druge strane, nije dobro biti ni previše primaknut volanu. Ovakav položaj takođe slabi kontrolu nad vozilom, usporava reakcije, a u slučaju udesa, umesto da vas zaštiti, vazdušni jastuk bi mogao da vas povredi pri aktivaciji.

(Vijesti.me)

Foto: Guliver/Thinkstock

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.