KAKO DA UŠTEDITE NA STRUJI Za manji račun manje i spavanja

Izvor: Blic, 31.Jul.2015, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAKO DA UŠTEDITE NA STRUJI Za manji račun manje i spavanja

Građani koji struju koriste po jeftinijoj tarifi mesečno mogu znatno da umanje račun, ali pod uslovom da život žive posle ponoći.

U susret poskupljenju struje početkom sledećeg meseca, “Blic” je napravio analizu koliko može da se uštedi ako se kuva, pegla ili pere po jeftinijoj struji.

U Srbiji jeftinija tarifa za struju počinje da važi u zavisnosti od mesta, od 22 sata do ponoći pa narednih osam sati. Početak nije svuda isti. U Vojvodini, recimo, jeftina >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << struja počinje već od 23 sata, dok u centralnoj Srbiji i Beogradu od ponoći. Tačan termin je najbolje proveriti na samom brojilu. Ako je reč o dvotarifnom strujomeru, ono ima dva brojčanika i registruje potrošenu struju po višoj i nižoj tarifi. Strelica na dvotarifnom brojilu ili brojčana oznaka 1 ili 2 označava koju tarifu brojilo registruje. Ako je strelica nagore, znači da trošite skupu struju, obrnuto označava jeftinu tarifu. Ako su na brojilu brojevi, jedinica označava skupu, a dvojka jeftinu struju.

Kako je naša računica pokazala, najveći potrošač u domaćinstvu je bojler. Ako ga uključujete samo noću po jeftinoj struji, koštaće vas oko 400 dinara mesečno, ako vodu zagrevate danju ceh će biti čak tri puta veći, odnosno 1.200 dinara.

Umesto dosadašnjih šest dinara, prosečna cena kilovata iznosiće 7,28 dinara. Prosečno domaćinstvo koje je za struju mesečno izdvajalo 2.500 dinara po novoj računici plaćaće oko 300 dinara više. Od nove cene Elektroprivredi Srbije odlazi 4,5 odsto, dok će država kroz akcizu uzeti 7,5 procenata.

Odluka o poskupljenju doneta je u junu, ali se primenjuje tek od 1. avgusta zbog toga što je država obavezna da mesec dana ranije obavesti građane o promeni cene električne energije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.