Južni tok nije rizik za ekologiju

Izvor: B92, 24.Jul.2014, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Južni tok nije rizik za ekologiju"

Ankara -- Morski deo Južnog toka koji prolazi preko ekskluzivne ekonomske zone Turske neće imati značajniji uticaj na morsku sredinu i ribolovnu industriju.

Ovo je zaključak ministarstva zaštite životne sredine i prostornog planiranja Turske.

Izveštaj o proceni uticaja na životnu sredinu uključuje, između ostalog, analize uticaja projekta na geološke uslove morskog dna, kvalitet vode i morsku ekologiju, prenela je ruska agencija Interfaks.

Morski deo gasovoda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Južni tok ići će na više od 110 kilometara od obale Turske, na dubini od 2.200 metara.

Morska sredina Crnog mora karakteriše se niskim sadržajem kiseonika, a na dubini 100 do 200 metara njega skoro da nema, pa nema ni života. Zbog toga izgradnja gasovoda u takvim uslovima, kako se očekuje, neće uticati na staništa morskih organizama.

Ribolov se obavlja bliže obali, tako da se procenjuje da izgradnja gasovoda neće imati znatan uticaj na njegovo odvijanje, naveo je operater projekta.

U izveštaju Turske predlaže se niz mera u cilju sprečavanja bilo kakvog uticaja ili svođenja tog uticaja na minimum. Na nekim mestima maršruta gasovoda je promenjena i pomerena najmanje 150 metara zbog olupina potonulih brodova, kako građevinski radovi ne bi imali nikakav uticaj ni na te objekte.

Usvajanju izveštaja prethodilo je nekoliko meseci ispitivanja koje su obavljali turski i strani stručnjaci i konsultanti.

Postavljanje cevi Južnog toka na morsko dno počeće u ruskim vodama krajem ove godine, a prve cevi u oblasti ekonomske zone Turske u prvom tromesečju 2015. godine. Prva linija gasovoda biće puštena u eksploataciju krajem 2015. godine, podseća Interfaks.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.