Južna Koreja i Kina potpisale sporazum o slobodnoj trgovini

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Jun.2015, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južna Koreja i Kina potpisale sporazum o slobodnoj trgovini

SEUL - Kina i Južna Koreja su u ponedjeljak potpisale sporazum o slobodnoj trgovini dijeleći pritom i mišljenje kako će ovaj ugovor služiti kao sveobuhvatna platforma za suradnju za vlade dviju zemalja te tvrtke koje traže nove pokretače rasta.

Kineski ministar gospodarstva Gao Hucheng i njegov južnokorejski kolega Yoon Sang-jick potpisali su sporazum u Seulu i to tri godine nakon što su dvije zemlje za počele bilateralne pregovore na ovu temu.

Nakon posjeta >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << kineskog predsjednika Xija Jinpinga Seulu u srpnju 2014., pregovori o trgovinskom sporazumu znatno su napredovali. Xi i njegova južnokorejska kolegica Park Geun-hye najavili su zaključak pregovora o dogovoru u Pekingu u studenom prošle godine.

Potrebno je naglasiti kako će sporazum, napisan na engleskom, kineskom i korejskom, biti proveden nakon dobivanja odobrenja parlamenata obiju strana. Prema njemu Južna Koreja će za 92% smanjiti pristojbe na sve proizvode iz Kine kroz 20 godina nakon provedbe dok će Kina za 91% smanjiti iste na južnokorejske proizvode.

Radi se o najvećem bilateralnom sporazumu o slobodnoj trgovini za Kinu u pogledu trgovinskog obujma, koji pokriva 17 područja, uključujući trgovanja raznim dobrima i uslugama, investicije, trgovačka pravila te nabavu za e-trgovinu i vladine sektore.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.