Juan – valuta u usponu

Izvor: RTS, 28.Jan.2015, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Juan – valuta u usponu

Kineska valuta juan je peta na listi najkorišćenijih u međunarodnim platnim transakcijama, pokazuje istraživanje "Svifta" (SWIFT), koji prati tu problematiku.
U 2014. godini, plaćanje u juanu je dvostruko veće nego 2013, a samo u decembru je poraslo za 20,3 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Tako je juan prestigao i kanadski i australijski dolar, prenosi Raša tudej.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"To je veliki dokaz internacionalizacije juana i potvrda njegove tranzicije i prelaska na valutu koja se redovno koristi", rekao je zvaničnik "Svifta" Vim Rejmejkers.
Ispred juana (udeo u transakcijama od 2,2 odsto) jesu američki dolar, evro, britanska funta i japanski jen, pri čemu je američki dolar daleko ispred svih ostalih (udeo 44,6 odsto), a gotovo dvostruko manji udeo ima evro (28,3 odsto). Skoro četiri puta manji udeo ima funta (7,9 odsto).
Juan nije uključen u grupu valuta MMF-a, ali najnovije njegovo pozicioniranje povećava šanse da se situacija promeni.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.