Jelašić: NBS neće limitirati kamate na štednju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2009, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: NBS neće limitirati kamate na štednju

BEČIĆI - Guverner Radovan Jelašić izjavio je danas, reagujući na predlog banaka u Srbiji da se kamata na depozite ograniči administrativnom merom, da Narodna banka Srbije neće limitirati kamatne stope na štednju, već poslovne banke treba da se dogovore o visini kamatnih stopa.

Na skupu guvernera i vodećih banka zemalja regiona u Bečićima, Jelašić je ocenio da bi bilo bolje da država Srbija vrati svoje dugove privredi, što bi uticalo i na redovnije vraćanje zajmova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << javili su crnogorski mediji.

"Građani će osetiti neželjene posledice"

U osvrtu na efekte svetske krize na zemlje u regionu, on je upozorio da bi njeni efekti mogli biti dublji nego što se očekivalo i da će "građani osetiti neželjene posledice", ocenivši da će vraćanje na prethodni nivo privrednog razvoja trajati duže.

Guverner Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović rekao je da su efekti krize u Crnoj Gori posledica visokog kreditnog rasta u 2006. i 2007. godini i naveo da je u 2006. godini stopa rasta kredita bila 125 odsto, a već sledeće godine oko 170 odsto, što je nezapamćeno i u svetskim okvirima.

Kriza u Crnoj Gori najviše se odrazila na otplatu kredita, likvidnost banaka i njihove aktive, naveo je Krgović i dodao da se kriza pogodila i proizvodnju čelika i alumijumuma, prerađivačku industriju i građevinarstvo, turizam i tržište kapitala, kao posledica velikog rasta prethodnih godina.

Guverner Narodne banke Makedonije Petar Gošev najavio je da će ta institucija nastaviti da brani fiksni kurs denara u odnosu na evro, bez obzira što to ograničava prostor za stimulisanje potrošnje merama fiskalne politike.

Gošev je rekao da dodatna bojazan postoji zbog toga što je većina zajmova u Makedoniji indeksirana u evrima ili u drugoj stranoj valuti, tako da bi obaranje kursa denara otežala otplatu tih kredita.

BiH očekuje drastičan pad priliva kapitala

Makedonija je planirala da u 2009. godini deficit budžeta bude 1,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), mada je on trenutno veći, a rast BDP-a planiran na minus 0,5 odsto, rekao je Gošev i napomenuo da Makedonija trenutno ne namerava da zatraži pomoć od MMF-a.

Guverner Centralne banke Albanije Adrian Fulani ocenio je da je ta država u odnosu na zemlje regiona manje pogođena svetskom krizom, napominjući da su najveći udar banke u toj zemlji pretrpele zbog povlačenja depozita iz banaka krajem prošle godine.

Albanska privreda u proteklim godinama je rasla po stopi od šest odsto, a inflacija je iznosila dva do četiri odsto, naveo je Fulani i napomenuo da će u 2009. godini rast BDP-a biti niži nego prethodnih godina i biće mnogo manje priliva kapitala.

Viceguverner Centralne banke BiH Feriha Imamović rekla je da ta država u 2009. godini očekuje drastičan pad priliva stranog kapitala i zbog toga Centralna banka želi da potpiše memorandum s bankama koje imaju matice u inostranstvu, da bi zadržala isti nivo kredita kao u prethodne dve godine.

Imamovićeva je rekla da BiH očekuje dosta od sporazuma s MMF-om i kredita od oko 1,2 milijardi evra, tako da bi to trebalo da donese budžetsku uštedu od oko 620 miliona konvertibilnih maraka (310 miliona evra), da se poveća kreditni rejting zemlje i posle toga da BiH privuče kapital od međunarodnih finansijskih institucija.

Samit guvernera i vodećih banka zemalja regiona u Bečićima, pod nazivom "Mere protiv globalne krize u finansijskom sektoru", organizovala je Ekonomist medija grupa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prvi samit guvernera i bankara regiona

Izvor: Capital.ba, 20.Jun.2009

PODGORICA,  Prvi samit guvernera i vodećih bankara regiona pod nazivom 'Mjere protiv globalne krize u finansijskom sektoru' počeo je juče u crnogorskom ljetovalištu Bečići. Iz Centralne banke Crne Gore (CB CG) je saopšteno da je dvodnevni samit posvećen uticaju globalne finansijske krize na...

Nastavak na Capital.ba...

Sastanak guvernera u Bečićima

Izvor: S media, 20.Jun.2009

Sastanak guvernera i vodećih bankara regiona posvećen merama protiv globalne krize u finansijskom sektoru, počinje danas u Bečićima kod Budve. ..Na skupu će učestvovati guverneri centralnih banaka Srbije, Makedonije, Albanije, BiH i Crne Gore, najavljeno je iz Centralne banke Crne Gore...Kako...

Nastavak na S media...

Krgović: Kriza u Crnoj Gori posledica visokog kreditnog rasta

Izvor: EMportal, 20.Jun.2009

Guverner Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović rekao je kako su efekti krize u Crnoj Gori posledica visokog kreditnog rasta u 2006. i 2007. On je na samitu guvernera i vodećih banka zemalja regiona, pod nazivom Mere protiv globalne krize u finansijskom sektoru, koji se, u organizaciji Ekonomist...

Nastavak na EMportal...

Krgović: Kriza u Crnoj Gori posljedica visokog kreditnog rasta

Izvor: Capital.ba, 20.Jun.2009

BEČIĆI, Guverner Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović rekao je kako su efekti krize u Crnoj Gori posljedica visokog kreditnog rasta u 2006. i 2007. On je na samitu guvernera i vodećih banka zemalja regiona, pod nazivom Mjere protiv globalne krize u finansijskom sektoru, koji se, u organizaciji...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.