Izvor: Blic, 17.Apr.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeftina struja samo noću

Jeftina struja samo noću

BEOGRAD - Cena električne energije u Srbiji povećana je od nedelje, 15. aprila, u proseku za 60 odsto, a istovremeno je startovao i novi tarifni sistem za plaćanje potrošene električne energije.

Potrošači su zavisno od broja potrošenih kilovat-sati svrstani u tri zone - 'zelenu', 'plavu' i 'crvenu'. Potrošači iz 'zelene zone', dakle oni koji mesečno troše do 600 kilovat-sati, struju koju potroše noću plaćaće po ceni od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 20 para za kilovat-sat i to bez zaračunatog poreza, dok će cena dnevnog kilovat-sata za njih biti 80 para. Sledeća kategorija potrošača svrstana u 'plavu zonu', čija se mesečna potrošnja kreće između 600 i 1.600 kilovat-sati, jeftiniji kilovat-sat plaćaće 30 para, a skuplji, dnevni 1,20 dinara. Najviša cena struje važi za one koji mesečno potroše više od 1.600 kilovat-sati i cena noćnog kilovata za njih iznosi 60 para, a dnevnog 2,40 dinara.

U Elektroprivredi Srbije objašnjavaju da bi potrošači račune za april trebalo da plate prema akontacijama koje su dobili ovih dana, a 1. juna sledi novo očitavanje strujomera i ponovno poskupljenje struje od 40 odsto u proseku. Posle ovog očitavanja potrošači će dobiti konačne obračune za april i maj i iznos akontacije za naredne mesece.

Od nedelje je ukinuta i dnevna, jeftinija tarifa, pa potrošači jeftiniju struju mogu da koriste samo po osam sati noću. U Beogradu to je vreme između 24 i 08 sati ujutro, dok je drugim distribucijama koje nemaju uređaje za daljinsko komandovanje terminima niže tarife ostavljeno da do oktobra podese uklopne satove, pa će potrošači sa ovih područja i dalje imati jeftiniju dnevnu struju, s tim što će ona biti dva a ne četiri puta jeftinija od skuplje struje. R.M.

Koliko će ko plaćati?

Prema računicama EPS-a, domaćinstva koja u maju, jedinom celom mesecu primene novog sistema, potroše 150 kilovat-sati platiće 110 dinara. Oni koji potroše 300 kilovat-sati imaće račun 208 dinara, a potrošači sa 450 potrošenih kilovat-sati platiće 340 dinara, dok će domaćinstva koja cele godine ravnomerno troše do 600 kilovat-sati mesečno plaćati 479 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.