Jeftina nafta stanjila finansije ID

Izvor: B92, 28.Feb.2015, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeftina nafta stanjila finansije ID

Grupa za finansijske mere u borbi protiv pranja novca FATF navodi da je džihadistička organizacija Islamska država finansijski oslabljena zbog pada cena nafte

Prema analizi njihova sposobnost izvlačenja sredstva iz Iraka i Sirije trenutno je na vrhuncu, a da će od sada slabiti.

Međunarodna organizacija je pozvala vlade širom sveta da učine sve što je u njihovoj moći da teroristička organizacija ostane bez sredstava, prenosi agencija AP.

U izveštaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << FATF se navodi da ID najveći deo sredstava nabavlja pljačkajući banke i farme, prodajom nafte, tražeći otkup za otete, kao i kroz uplate i donacije iz inostranstva.

FATF navodi da su vazdušni udari koalicije na čelu sa SAD i niske cene nafte "značajno ugrozili" prihode ID. Organizacija, kako se navodi, nije želela da komentariše spekulacije da džihadisti dobijaju velike donacije iz zemalja Persijskog zaliva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.