Javno-privatno partnerstvo za Centar Sava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2016, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javno-privatno partnerstvo za Centar Sava

Skupština grada predložiće javno-privatno partnerstvo za Centar Sava, izjavio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević navodeći da bi to bio veliki dobitak za grad s obzirom da je u poslednjih 15 godina to javno preduzeće gubitaš.

Ideja grada Beograda je da se za Centar Sava nađe partner koji bi u narednih oko deset godina u taj kongresni centar uložio između 15 i 20 miliona evra, s tim da bi grad ostao većinski vlasnik, rekao je Nikodijević za Tanjug.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />Uoči sednice Skupštine grada zakazane za utorak, 4. oktobar, na kojoj će odbornici razmatrati i izveštaj komisije o trenutnom stanju i poslovanju Sava centra, Nikodijević je naveo da bi javno-privatno partnerstvo, u kome bi grad sa 51 odsto bio većinski vlasnik, omogućilo da taj kongresni centar poveća svoje kapacitete, smanji izdatke s obzirom na to da trenutno nije energetski efikasan, te da ponovo dođe u žižu interesovanja.

"Ako rešimo Centar Sava, to će biti veliki dobitak grada s obzirom da taj centar poslednjih 10 ili 15 godina zaista konstantno donosi gubitke", kaže Nikodijević.

Kako je naveo, odbornici će na sednici u utorak razmatrati izveštaj komisije o trenutnom stanju u Centru Sava, s obzirom na to da je to jedno od dva preduzeća u Beogradu koji imaju gubitke, u odnosu na ostalih 30 preduzeća koja rade zaista dobro.

Nikodijević kaže da je Centar Sava, prema izveštaju komisije, u takvom stanju da ne može poslovati pozitivno u 21. veku, s obzirom da je građen pre mnogo godina i po drugačijim uslovima.

"Kongresni turizam, kapaciteti, energetska efikasnost u ovom trenutku ne zadovoljavaju potrebe i standarde koji danas važe, tako da predlažemo i da gradonačelnik Beograda formira komisiju koja će izabrati partnera", naveo je Nikodijević.

Predsednik Skupštine grada kaže da je za grad važno i javno-privatno partnerstvo oko mobilijara, odnosno oglašavanja, te da je dogovoreno da u narednih nekoliko godina investitor uložio 40 miliona evra u mobilijar koji postoji u gradu.

"Rekonstruisali bismo sve autobuske stanice, stajališta, klupe, parkove, kante, sve ono što je deo mobilijara koji grad koristi, a novac koji bi grad predvideo za 10 centralnih beogradskih opština za zamenu, odnosno revitalizaciju, bio bi uložen u prigradske opštine", kaže Nikodijević i dodaje da je na prošloj sednici Skupštine grada doneta odluku i propisani standardi o izgledu mobilijara.

"U narednih nekoliko meseci do godinu dana treba očekivati da će grad biti potpuno drugačije uređen, da ćete dobiti moderne stvari u gradu, nešto što je u skladu sa 21. vekom", rekao je Nikodijević.

Kada je reč o kulturi, Nikodojević kaže da postoje manifestacije koje se na godišnjem nivou održavaju u Beogradu, te da je interes je da se sve manifestacije koje su od značaja za grad posebno istaknu i standardizuju, kako bi se uveo red.

"Želimo da Skupština grada ima apsolutnu kontrolu, da sve što se radi u Beogradu bude transparentno, da se zna kuda novac odlazi, za šta ulažemo, da građani budu informisani koje su to manifestacije od izuzetnog značaja za grad Beograd koje ćemo mi finansirati", rekao je Nikodijević, povodom predloga izmena odluke o stalnim manifestacijama u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd koji će odbornici razmatrati na sednici u utorak.

Među 18 tačaka dnevnog reda sednice Skupštine grada koja je zakazana za utorak su i nekoliko predloga plana detaljne regulacije, kao što su plan regulacije od Sinagoge do Instituta za majku i dete, te za Šećeranu na opštini Čukarica.

Nikodijević navodi da je na dnevnom redu svake sednice gradskog parlamenta veliki broj planova detaljne regulacije, koji pre svega omogućavaju brži razvoj Beograda, odnosno investicije i gradnju u Beogradu.

Na dnevnom redu sednice Skupštine grada je i predlog odluke o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju između Beograda i Teherana, koji predviđa saradnju glavnih gradova Srbije i Irana na polju kulture, obrazovanja, sporta, turizma i ekonomije.

Taj Memorandum su u Teheranu 10. septembra potpisali gradonačelnici Siniša Mali i Mohamad Beker Galibaf.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Šta će biti sa Sava centrom? Grad ima predlog

Izvor: B92, 01.Okt.2016

Beograd -- Skupština grada predložiće javno-privatno partnerstvo za Sava centar, izjavio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević...On je naveo da bi to bio veliki dobitak za grad s obzirom da je u poslednjih 15 godina to javno preduzeće gubitaš...Ideja grada Beograda je da se za Sava...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.