Javni dug 24,25 milijardi evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2016, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javni dug 24,25 milijardi evra

Javni dug Srbije iznosio je na kraju aprila ove godine 24,25 milijardi evra, što je 71,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje, prema najnovijim makroekonomskim pokazateljima Ministarstva finansija.

Aprilski iznos javnog duga je niži za oko 190 miliona evra u odnosu na mart, kada je težio 24,44 milijarde evra i imao udeo u BDP-u od 72 procenta, objavljeno je na sajtu Ministarstva finansija.

Javni dug u aprilu niži je u odnosu na februar za gotovo 600 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << evra, a u poređenju sa januarom za oko 560 miliona.

U drugom ovogodišnjem mesecu je iznosio 24,85 milijardi evra (73,6 odsto BDP-a), a u januaru 24,82 milijarde (73,4 odsto BDP-a).

Deficit budžeta u prva četiri meseca 13,1 milijarda dinara

Deficit budžeta Republike u prva četiri meseca ove godine iznosio je 13,1 milijardu dinara..

Prema široj definiciji, navode iz ministarstva, koja u rashode uključuje i projektne zajmove koji nisu deo budžeta ali pripadaju nivou Republike, deficit u periodu januara - april iznosi 22,6 milijardi.

U istom periodu, kapitalni rashodi finansirani iz projektnih zajmova veći su za 6,1 milijardu, u odnosu na isti period prethodne godine.

Samo u aprilu, ostvareni su prihodi u iznosu od 85,9 milijardi dinara, rashodi su iznosili 90,1 milijardi, a deficit 4,2 milijarde dinara.

Poreski prihodi iznosili su 75,9 milijardi dinara. Ministarstvo podseća da se u aprilu uplaćuju tromesečne obaveze po osnovu PDV-a tako da najveći deo poreskih prihoda čini ova poreska kategorija. Po tom osnovu je naplaćeno 43,4 milijarde dinara.

Prihod od akciza iznosio je 19,9 milijardi dinara i ima rastući trend, piše u saopštenju, uz opasku da slabe efekti formiranja zaliha akciznih proizvoda i da se proizvodnja i uvoz ovih proizvoda vraćaju u normalan tok.

Preostali poreski prihodi su, kako je navedeno, naplaćeni u skladu sa očekivanjima. Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 9,5 milijardi dinara, a po osnovu donacija je uplaćeno 0,5 milijardi.

Najveće stavke na rashodnoj strani bili su rashodi za zaposlene, transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (Fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) i otplata kamata.

Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 18,8 milijardi. Transferi OOSO iznosili su 20,8 milijardi, od čega je transfer PIO fondu iznosio 18,2 milijarde dinara.

Isplata poljoprivrednih subvencija i podsticajnih sredstava za recikliranje najviše su doprineli rastu subvencija, dok je nabavka obaveznih rezervi nafte glavni faktor visokih kapitalnih izdataka u ovom mesecu.

Ministarstvo finansija navodi da je na nivou opšte države u prva četiri meseca zabeležen deficit iznosu od 26,7 milijardi dinara.

Posmatrano po nivoima opšte države, suficit AP Vojvodina iznosio je 0,1 milijardu dinara, a zbirni suficit lokalnih samouprava 2,9 milijardi.

PIO fond je zabeležio deficit u iznosu od 5,2 milijardi dinara, s obzirom na značajan depozit iz prethodne godine kojim raspolaže.

Fond SOVO je u deficitu od 0,3 milijarde, a Nacionalna služba za zapošljavanje i RFZO su zabeležili suficite u iznosu od 0,5 i 3,7 milijarde dinara, respektivno.

Suficit RFZO je posledica dinamike isplata plata, objašnjenje je resornog ministarstva, pošto se u januaru u zdravstvu isplaćuje samo pola mesečne zarade.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, se u najvećoj meri finansiraju iz kredita, te je njihov ukupan deficit iznosio 5,7 milijardi dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Javni dug pao u aprilu na 24,25 mlrd EUR

Izvor: B92, 26.Maj.2016

Beograd -- Javni dug Srbije iznosio je na kraju aprila ove godine 24,25 milijardi evra, što je 71,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje...Aprilski iznos javnog duga je niži za oko 190 miliona evra u odnosu na mart, kada je težio 24,44 milijarde evra i imao udeo u BDP-u od 72 procenta, objavljeno...

Nastavak na B92...

Javni dug Srbije smanjen u aprilu

Izvor: N1 televizija, 27.Maj.2016, 10:27

Javni dug Srbije na kraju aprila 2016. godine iznosio je 24,25 milijarde evra, što je 71,3 odsto bruto domaćeg proizvoda, objavilo je Ministarstvo finansija Srbije. U martu je javni dug bio 24,44 milijarde evra, što je 72 odsto BDP...Na kraju 2015. godine javni dug je iznosio 24,80 milijardi evra,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.