Jakovlevski: Osloboditi medijske projekte od PDV

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2015, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jakovlevski: Osloboditi medijske projekte od PDV

Nezavisni medijski ekspert Mitko Jakovlevski izjavio je danas da bi mediji koji su sufinansirani kroz projekte od strane lokalne samouprave ili drugih nivoa vlasti, trebalo da budu oslobođeni od PDV, što je već poznato u praksi finansiranja medijskih sadržaja.

"Oslobađanje medijskih projekata od PDV-a nije samo finansijska pomoć medijima, već bi to bila i poruka države koja bi se tako odredila da li je sufinansiranje medijskih sadržaja - roba i usluga, ili je to medijski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sadržaj od interesa za građane", rekao je Jakovlevski na konferenciji "Lokalne samouprave i medijski zakoni" u Skupštini Vojvodine.

Kako je objasnio, već je uobičajena praksa da država potpisuje dogovor sa određenim donatorima, kojim se medijski sadržaji od javnog interesa oslobađaju od PDV u projektima, te da Srbija ima takav dogovor i sa Delegacijom EU.

"Mediji svakako plaćaju sve poreze i doprinose na honorare koji su deo projekta i to je dovoljno, a tih 20 odsto dodatno opterećuje budžete. No, nije problem samo u finansijskom opterećenju, već u tome kako država tretira medijske sadržaje od javnog intersa", rekao je Jakovlevski.

Dodao je da je kod projekata finansiranih od strane Delegacije EU od PDV oslobođen, ne samo nosilac projekta, već i svi ostali subjekti koji su deo sistema korišćenja usluga.

Jakovlevski je kazao da se dodatno mora urediti i rad nezavisnih komisija koje ocenjuju projekte medija, jer su članovi još nepripremljeni za taj proces.

"Ovo bi bio posao kojim bi trebalo da se pozabavi struka i da posebno edukuje članove komisija da prepoznaju šta je to medijski sadržaj od javnog interesa. Pored toga, komisije bi trebalo da rade sve po istom principu i da imaju jedinstvenu bodovnu listu, gde bi se teme vrednovale prema zajedničkim krierijumima", dodao je Jakovlevski.

Konferenciju su organizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine i OEBS, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.