Jadroplov: Rat između države i malih dioničara

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Avg.2016, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jadroplov: Rat između države i malih dioničara

SPLIT - Prijedlog imenovanja novih članova Nadzornog odbora splitskog Jadroplova izazvao je pravi rat između države, vlasnika 70 posto dionica te tvrtke, i niza malih dioničara u njoj.

Naime, kako je objavljeno na stranicama Zagrebačke burze, upravo bi imenovanje novih članova NO-a trebalo biti jedna od ključnih točaka dnevnog reda na skupštini 8. rujna. Starim članovima NO-a Marku Šundovu, Andrei Vrgoč i Miri Jurjeviću istekao je mandat pa je Uprava tvrtke, na prijedlog >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << CERP-a i nadležnog Ministarstva pomorstva, prometa i veza, predložila imenovanje trojice novih članova, i to na iduće četiri godine. Radi se o Čedi Petrini, Zoranu Miletiću i Pašku Karlu.

No, prijedlog imenovanja Čede Petrine i Zorana Miletića naišao je na velik otpor kod dijela malih dioničara. Prva se oglasila splitska tvrtka Jadran Kapital, koja, prema podacima s Burze, drži ukupno nešto manje od dva posto dionica Jadroplova. U njihovu protuprijedlogu, koji je također objavljen na stranicama Burze, navodi se da bi imenovanje Petrine i Miletića u NO Jadroplova bilo neprihvatljivo. Po njima, ni Petrina ni Miletić nemaju dobre reference za obavljanje tog posla, pri čemu Petrini na teret stavljaju da je član tvrtki Sartija, Brodarstvo i Tanker, koje su u stečaju, kao i tvrtki Sartija Nautika i Pet vjetrova, koje su brisane. Prema Miletiću su možda još i kritičniji: u krimen mu, naime, stavljaju vlasništvo nad tvrtkom Broding, čiji je račun blokiran, a ističu i da se u svojstvu stečajnog upravitelja miješa u vjerovničke odnose i vrši pritisak na bivše zaposlenike Adriatice, te su uvjereni da je u sukobu interesa s obzirom na to da je stečajni upravitelj Split Ship Managementa, s kojim Jadroplov ima sudske sporove, prenosi Jutarnji list.

- Nijedan od njih dvojice nema dobre reference. Dojam je da ih se postavlja samo da bi primali naknadu. Na tim su mjestima potrebni ljudi s vizijom, to je ono što Jadroplovu treba - tvrdi Berislav Martić, direktor Jadran Kapitala.

I dio drugih dioničara slažu se s tim. Jedan od njih, koji je molio za anonimnost, kaže da Jadroplov, koji je 2015. zaključio s gubitkom većim od 170,3 milijuna kuna, vapi za novim idejama i poslovnim modelima.

- Takvi ljudi, koji iza sebe imaju niz propalih tvrtki, ni ne mogu u NO. Po kojim ih to kriterijima država kao većinski vlasnik predlaže!?! Naravno, država ih, kao vlasnik 70 posto dionica, na glavnoj skupštini može postaviti u NO, ali onda neka za to preuzme i odgovornost - ističe sugovornik.

U državnim tijelima kažu da je imenovanje Petrine i Miletića predložilo Ministarstvo prometa.

- Svatko može dati protuprijedlog, no važno je što će reći glavna skupština - kaže sugovornik iz jedne od državnih institucija.

Jučer smo pokušali kontaktirati oba sporna predložena člana NO-a, no bezuspješno. Javio nam se jedino Branimir Kovačić, predsjednik Uprave Jadroplova, koji je rekao kako nije na Upravi da se miješa u izbor članova NO-a. Sadašnjoj Upravi mali dioničari priznaju da je uspjela srezati troškove, no kažu da tvrtki treba dokapitalizacija. U igri je, bar po riječima nekih sugovornika, i ideja povezivanja Jadroplova s Tankerskom i Atlantskom kako bi se stvorila brodarska megakompanija.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.