JP prete da potope javne finansije Srbije

Izvor: Beta, 31.Jul.2014, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JP prete da potope javne finansije Srbije

BEOGRAD, 31. jula 2014. (Beta) - Državna i javna preduzeća prete da potope javne finansije Srbije, upozorio je u četvrtak Fiskalni savet, navodeći da sva ta preduzeća državu koštaju oko tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno oko milijardu evra godišnje.

To nije gornja granica, jer trošak može da bude i mnogo veći, zbog čega je potrebno da se hitno promeni menadžment javnih preduzeća i što pre reši problem firmi u restrukturiranju i neplatiša, smanji broj zaposlenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << i zarade, rečeno je na predstavljanju analize rada preduzeća u državnom vlasništvu koji je uradio Fiskalni savet.

"Ako se odmah zaustavi prelivanje gubitaka javnih preduzeća na budžet postigli bismo uštede od 400 do 500 miliona evra godišnje. Ako ništa ne bismo preduzeli, imali bismo pet puta veće troškove, od dve ili tri milijarde evra", ocenio je Fiskalni savet.

Naglašeno je da je bez dovodjenja u red državnih i javnih preduzeća nemoguće uspešno sprovesti fiskalnu konsolidaciju i izbeći krizu javnog duga.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković rekao je da javna preduzeća imaju problem već na nivou osnovnog poslovanja, jer prihodi nisu dovoljni da pokriju rashode.

"Srbijagas, Resavica, Galenika i još oko 60 javnih preduzeća su preduzeća koja su pojela kapital i ne postoji ekonomski rezon da ona i dalje postoje", rekao je Vučković

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Fiskalni savet za smanjenje penzija i plata za 15%

Izvor: EurActiv Srbija, 31.Jul.2014

Fiskalni savet Srbije smatra da je Srbiji potrebno smanjenje penzija i plata u javnom sektoru od 15% u rebalansu budžeta, jer su te uštede ključne za uspeh fiskalne konsolidacije. Uz smanjenje plata i penzija, konsolidacija treba da počiva i na dovodjenju u red javnih i državnih preduzeća i strukturnim...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.