Izgubio 15 mlrd $ za jedan sat

Izvor: B92, 22.Maj.2015, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgubio 15 mlrd $ za jedan sat

Predsednik kineskog proizvođača solarnih panela Hanerdži Li Heđun ostao je bez 15 milijardi dolara za jedan sat.

To se dogodilo kada su akcije njegove kompanije na berzi u Hongkongu izgubile 47 odsto vrednosti, javlja američka televizija Si-En-En.

Tržišna vrednost kompanije, u kojoj Li drži nešto više od 80 odsto akcija, smanjena je za 18,6 milijardi dolara. Trgovanje deonicama Hanerdžija obustavljeno je posle sunovrata akcija, a niko u kompaniji nije bio dostupan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za komentar, navodi Si-En-En.

Zbog čega je došlo do pada akcija nije poznato, a još jedna "misterija" na hongkonškoj berzi je današnji pad deonica kompanija Goldin fajnenšel i Goldin propertiz, koje su u vlasništvu milijardera Pana Sutonga. Akcije te dve firme potonule su više od 40 odsto.

Kao i u slučaju Hanerdžija, Sutongove kompanije su poslednjih dana evidentirale vrtoglav rast akcija, koji je privukao pažnju investitora, tržišnih regulatora i analitičara.

Pre strmoglavog pada, akcije Hanerdžija su u proteklih godinu dana porasle čak 625 odsto, a vrednost kompanije je u aprilu, kada su njene akcije bile na vrhuncu, procenjena na 45 milijardi dolara, zahvaljujući čemu je Li preuzeo poziciju najbogatijeg Kineza od suosnivača Alibabe, Džeka Maa.

Skok akcija izazvao je sumnju da se radi o tržišnim manipulacijama, zbog čega je, kako javlja Rojters, hongkonška Komisija za berze pokrenula istragu. Hanerdži ima filijale u više zemalja širom sveta i zapošljava 15.000 ljudi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izgubio 15 milijardi dolara za sat vremena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2015

Predsednik kineskog proizvođača solarnih panela Hanerdži (Hanergy) Li Heđun ostao je bez 15 milijardi dolara u roku od sat vremena kada su akcije njegove kompanije na berzi u Hongkongu izgubile 47 odsto vrednosti, javlja američka televizija Si-En-En...Tržišna vrednost kompanije, u kojoj Li drži...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.