Izdali SAD, sarađivali sa Rusima - nema oproštaja

Izvor: B92, 20.Jul.2017, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izdali SAD, sarađivali sa Rusima - nema oproštaja

Vašington -- Američko Ministarstvo finansija odlučilo je da s dva miliona dolara kazni multinacionalnu naftnu i gasnu kompaniju Ekson mobajl.

Kako su naveli, Ekson mobajl je kažnjen jer nije poštovao sankcije SAD uvedene protiv Rusije zbog ukrajinske krize, u vreme dok je to preduzeće vodio sadašnji šef američke diplomatije Reks Tilerson.

Kompaniji se zamera da je prekršila sankcije u maju 2014. godine. Njene dve filijale su tada potpisale ugovore sa predstavnikom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ruske gasne kompanije koji je bio na crnom spisku američkog Ministarstva.

Kompanija je sporazum o eksploataciji nafte i gasa u Rusiji sklopila sa Igorom Sečinom, predsednikom ruskog naftnog i gasnog giganta Rosnjeft.

Imovina Sečina je dva meseca ranije blokirana u sklopu sankcija uvedenih protiv Rusije zbog ukrajinske krize. Američkim kompanijama je tada zabranjeno da posluju sa Sečinom, iako sam Rosnjeft nije bio na crnom spisku.

Ekson mobajl, koji je tada vodio Tilerson, tvrdi da se pridržavao instrukcija Bele kuće i Ministarstva finansija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.