Izbori ukidaju i popust na struju?

Izvor: B92, 15.Apr.2014, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori ukidaju i popust na struju?

Podgorica -- Primena Zakona o finansiranju političkih partija donela nedoumice mnogim firmama.

Da li će oko 135.000 domaćinstava i dalje imati popust na račune za struju jer su redovne platiše, zavisiće od stava nadležnih državnih organa, kazao je "Novostima" u utorak portparol Elektroprivrede Rajko Šebek.

On je je precizirao da nisu tačni navodi da je EPCG odlučila da ukine ovaj popust, već naprotiv, da ga produži, ali samo ukoliko je to u skladu sa Zakonom o finansiranju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << političkih partija. Iz opozicije, međutim, optužuju Elektroprivredu da se uključila u "orkestrirane napade" i da pomaže kampanju Demokratske partije socijalista.

"Elektroprivreda je mogla da donese novu odluku o popustu i pre raspisivanja izbora, jer je zakon stupio na snagu u februaru, ali nisu to učinili", kaže Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta.

"Drago nam je što je Elektroprivreda odlučila da poštuje zakone, samo nisu dosledni. Nisu tako razmišljali kada su davali 15 miliona za dokapitalizaciju Prve banke".

U Elektroprivredi negiraju bilo kakvu vezu sa predizbornom kampanjom i odbacuju optužbe opozicije.

Odluka o popustu na redovnost u plaćanju računa za struju donosi se na godinu dana, a postojeća je istekla 1. aprila. Stav Odbora direktora je da se ona produži, odnosno da se nastavi sa poslovnom politikom nagrađivanja redovnih platiša. EPCG će prethodno zatražiti izjašnjenje nadležnih skupštinskih tela i Državne izborne komisije da li je to u suprotnosti sa Zakonom o finansiranju političkih partija - kaže Šebek.

On naglašava da se u EPCG rukovode isključivo poslovnim interesima, te da spekulacije o "uključivanju EPCG u predizbornu kampanju DPS ne mogu da stoje".

"U Odboru direktora Elektroprivrede sede ozbiljni ljudi koji rade u skladu sa crnogorskim zakonima, i ne žele da rizikuju tužbu zbog, eventualne odluke koja je na korist građana", kaže Šebek.

On ističe da je slična situacija i sa ugroženim socijalnim kategorijama koje imaju pravo na subvencije za električnu energiju.

"Ministarstvo ekonomije svakog meseca dostavlja EPCG spisak o socijalno ugroženim domaćinstvima, na osnovu kog oni ostvaruju pravo na subvencioniranu cenu struje. I po tom pitanju Elektroprivreda će morati da zatraži tumačenje i stav o eventualnoj nesaglasnosti sa zakonom", kaže Šebek.

Primena Zakona o finansiranju političkih partija izazvala je mnogobrojne neduomice, a Ministarstvo finansija već je donelo odluku o suspendovanju studentskih kredita, što je izazvalo oštre reakcije akademaca, ali i opozicije.

Oni tvrde da sporni zakon na to ne obavezuje, već da se radi o predizbornim "trikovima" DPS, koji ovakvim postupcima želi da izazove revolt građana.

"Što se tiče zakona o finansiranju političkih partija, direktori Elektroprivrede mogu mirno da produže popuste redovnim platišama i subvencionirane račune socijalnim kategorijama, jer su to redovna davanja koja ne podležu ukidanju. Ista stvar je i sa studentskim kreditima. Zakon samo zabranjuje isplatu jednokratnih socijalnih pomoći, stambenih i poljoprivrednih kredita, ali ne u slučaju kada je sezona poljoprivrednih radova", objašnjava Đukanović.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.