Iz Kostolca deset odsto više struje

Izvor: B92, 21.Dec.2014, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Kostolca deset odsto više struje

Srpska energetska mreža će od 25. decembra u "Kostolcu" dobiti još jedan pogon snage 300 megavata, kojim će proizvodnju struje povećati za deset odsto.

U rudniku uglja na Dunavu u petak su se uveliko pripremali za otvaranje ovog bloka B1, koji je obnovljen od kineskog zajma. U isto vreme, sa gostima iz kineske firme CMEC, koja kreditira celokupnu obnovu rudnika, u petak su „pali“ konkretni dogovori oko izgradnje TE „Kostolac B3“, kako bi temelji bili udareni - već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krajem sledeće godine.

"Ugovor sa Kinezima oko elektrane B3 biće parafiran u Skupštini Srbije do kraja februara. Tada ćemo morati da platimo avans od 107 miliona dolara. Onda sledi plan projektovanja i izgrada tehničke dokumentacije, pa je početak radova planiran za oko godinu dana. Posao je vredan 715 miliona dolara, a očekujemo da će oko 30 odsto otići u naše firme, i to prvenstveno građevinske i one koje se bave mašinogradnjom. Kinezi će doneti svoju opremu, a deo operative će raditi srpske kompanije", objašnjava Dragan Jovanović, generalni direktor "Kostolca".

Izgradnja "Kostolca 3" izrazito je bitna i srpskoj i kineskoj strani, jer će ovim poslom obe države postaviti osnove za dalji rad.

"Dobićemo termoelektranu nakon 30 godina, ali i energetsku stabilnost i bezbednost snadbevanja strujom, a Kinezima će ovo biti prvi veliki projekat u Evropi. Dobro je što smo u prethodne tri godine sa njima usko sarađivali na obnovi blokova. Sve prvobitne nesuglasice i period prilagođavanja, pogotovo oko našeg zakona o izgradnji, prevaziđene su. Nakon tri godine, dosta bolje radimo", objašnjava Jovanović.

Koliko je elektrana važna i Kinezima, potvrđuje i Vang Hong, potpredsednica firme CMEC, koja je u petak posetila „Kostolac“.

"Sada imamo iskustva u Srbiji, ispunićemo sve zahteve ove zemlje. Projekat će sigurno biti završen na vreme. Obnovili smo blok B1, a organizovaćemo i obuke za inženjere u Srbiji, kako bi pogon normalno radio. Zainteresovani smo i za druge poslove u Srbiji u oblasti energetike, a spremni smo i da ponudimo novi model za finansiranje, i to kroz investicije", kaže Hong.

Kinezi za novi projekat u rudniku zajme našoj zemlji 608 miliona dolara, dok ostatak od 107 miliona dolara ide na teret države. Kredit ima i grejs period od sedam godina, a kako je rok za završetak elektrane pet, počećemo da ga isplaćujemo kada već budemo imali postrojenje. Tako je ideja da pogon sam sebi plaća barem deo rate.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.