Italijanska kriza obara njujoršku berzu

Izvor: Vesti-online.com, 09.Nov.2011, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijanska kriza obara njujoršku berzu

Vrednosti akcija na današnjem otvaranju Njujorške berze opala je za više od dva odsto pošto je stigla vest da je kamata na italijanske državne obveznice skočila na novi rekordni nivo.

Industrijski indeks Dau Džons opao je za 2 odsto, na 11.928 poena, Standard end Purs 500 (Standard and Poor's) za 2,3 odsto, na 1.246 poena, a Nasdak (Nasdaq) za 2,4 odsto, na 2.663 poena.

Prinos na italijanske državne obveznice skočio je danas na iznad 7 odsto, što je nivo posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kojeg su Grčka, Irska i Portugal bile primorane da zatraže međunardonu pomoć.

Na tržištu postoji strah da je italijanski dug od 1.900 milijardi evra toliko veliki, da je potrebna pomoć drugih članica evrozone. S većim kamatama na obveznice, Italiji će biti još teže da refinansira dugove novim pozajmicama.

Bankrot Italije naneo bi velike gubitke evropskim bankama. To bi moglo da uspori pozajmljivanja na svetskim tržištima i moglo bi prerasti u novu kreditnu krizu, sličnu onoj iz 2008. godine, kada je propala američka banka Leman braders.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.