Italija bira novog predsednika

Izvor: GdeInvestirati.com, 29.Jan.2015, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija bira novog predsednika

RIM - Italijanski parlament sastaće se danas kako bi izabrao novog šefa države koji će zameniti na toj funkciji dosadašnjeg predsednika Đorđa Napolitana.

Napolitano (89), koji je na toj funkciji proveo devet godina, 14. januara je podneo ostavku.

On je prvi predsednik u istoriji Italije koji je reizabran, a takođe je i prvi komunista koji je obavljao ovu dužnost.

Praktično odmah po reizboru u aprilu 2013. Napolitano nije isključio mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << prevremenog odlaska sa funkcije, a to je najavio i 18. decembra tokom tradicionalnog božićnog susreta sa predstavnicima diplomatskog kora.

Prema italijanskom zakonodavstvu, posle zvaničnog objavljivanja ostavke, parlament treba da se sastane u roku od dve nedelje na zajedničkoj sednici radi izbora novog predsednika.

Analitičari procenjuju da je izbor novog predsednika važan za premijera Matea Rencija koji će želeti da na tom mestu vidi "prijateljsku figuru", prenosi AFP.

Oni navode da je ovo važan test za italijanskog premijera budući da mora da nađe ime koje će biti u stanju da osigura najširu moguću podršku.

AFP navodi da će novog predsednika Italije birati poslanici Predstavničkog doma i Senata, kao i predstavnici italijanskih regiona, što je sve ukupno 1.009 zvanicnika.

Glasanje će početi u 15 časova po srednjeevropskom vremenu, a očekuje se da novi predsednik ne bude izabran u prve tri runde glasanja, kada je potrebna dvotrećina većina glasova.

U četvrtom pokušaju, prema italijanskom zakonu, dovoljna je prosta većina za izbor predsednika.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.