Investiraćemo nekoliko stotina miliona evra u Srbiju

Izvor: Vesti-online.com, 03.Nov.2011, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Investiraćemo nekoliko stotina miliona evra u Srbiju"

Austrija je spremna da investira nekoliko stotina miliona evra u izgradnju novih i modernizaciju starih hidroelektrana u Srbiji, rečeno je danas prilikom potpisivanja Memoranduma o razumevanju u hidroenergetici između Srbije i Austrije.

Memorandum su potpisali ministar infrastrukture i energetike Srbije Milutin Mrkonjić i pomoćnik ministra za saobraćaj, inovacije i tehnologije Austrije Andreas Rajhard.

Rajhard je najavio da su austrijske kompanije spremne da investiraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << više stotina miliona evra u izgradnju novih i desetine miliona evra u rehabilitaciju starih hidrocentrala u Srbiji, ali nije želio da precizira o kojim se projektima tačno radi dodajući da će o tome odlučiti mešovita radna grupa sastavljena od članova dva ministarstava.

Mrkonjić je izjavio novinarima da je jedan od prioritetnih projekata, koji bi zajedno sa Austrijom mogao da bude realizovan, izgradnja reverzibilne hidrocentrale Bistrica, čija je procenjena vrednost oko 600 miliona evra. On je podsetio da austrijska kompanija "Andric" već uspešno realizuje revitalizaciju hidrocentrale Bajina Bašta i da je zainteresovana za revitalizaciju hidroelektrane Zvornik za koju je raspisan tender.

"Memorandum o saradnji u hidroenergetici između Srbije i Austrije podrazumeva zajednička ulaganja u modernizaciju postojećih i izgradnju novih hidroenergetskih objekata, a preduslov je da u tom poslu učestvuju i srpska preduzeća", rekao je Mrkonjić.

Osim Bistrice, Austrija je zainteresovana i za izgradnju Đerdapa 3 na Dunavu, hidroelektrana na Ibru, Velikoj Moravi, kao i za ulaganja za energiju vetra i biomasu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.