Internacionalna škola tambure u Pančevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2017, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Internacionalna škola tambure u Pančevu

Prethodne nedelje u Deliblatskoj peščari održana je prva internacionalna škola tambure.

Učestvovalo je 30 mladih tamburaša iz Srbije i regiona.

Na izletištu Čardak u Deliblatskoj peščari prethodnih dana boravili su mladi tamburaši iz Srbije i okolnih zemalja. Sa istom idejom da nauče nešto novo i unaprede tehniku sviranja tog pomalo zaboravljenog instrumenta. Škola je imala tri segmentra solistički, kamerni i orkestarski.

"Tambura mi se sviđa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jer je u tradiciji naše porodice da neko svira taj instrument. Sviramo moj otac, moj brat i ja", kaže Vlastimir Krstanušić iz Kikinde.

"Došla sam na ovaj kamp kako bi naučila nešto novo i zaista je prelepo ovde. Tamburu volim zato što ima zaista specifičan zvuk", kaže Stefani Jovanović iz Beograda.

"Znači mi učestvovanje u ovoj školi, naučila sam nešto novo i upoznala sam rad različitih nastavnika", kaže Ognjenka Lazić iz Bečeja.

"Najviše volim da sviram narodne pesme, to je tradicija iz našeg grada, Pljevlja su poznata po tamburi i svi volimo da sviramo. Volim i klasične kompozicije, ali više volim narodne", kaže Nemanja Čabarkapa, Crna Gora.

Ovde smo da naučimo da sviramo tamburu, zato što je u Češkoj sviranje tambure postalo istorija. Ostala su samo dva orkestra jedan iz Praga i jedan iz Studenke odakle sam ja. Mi sviramo na starinski način, a želimo da naučimo i nove tehnike sviranja" kaže Hana Burdova, Češka.

Novo iskustvo za decu i profesore, koji su sedam dana radili sa njima.

"Imamo različite učesnike što se tiče godina od male dece koji prvi put ulaze u orkestar pa do starijih i iskusnijih. Dolaze sa raznih strana, učili su kod raznih nastavnika i sve je to slično, ali je bilo teško objediniti ih sve u jedan orkestar, mislim bilo je teško na početku ali je kasnije sve dobro funkcionisalo. Deca su takođe imala priliku da se sretnu i rade sa nastavnicima koji dolaze sa raznih strana, svako od njih ima neki svoj pečat koji su pokušali da prenesu polaznicima", kaže Marijana Marki, nastavnica tambure, Subotica.

Deca su imala priliku da se sretnu sa nastavnicima koji dolaze sa raznih strana i oni imaju svi neki svoj pečat koji su pokušali da prenesu mladim tamburašima.

Školu je organizovao centar "Tamburatorijum" čija je osnovna misija promocija tamburaške muzike.

"Ulaskom u škole a nadam se i u srednje škole i na akademiju tambura je sve prihvaćeniji i ozbiljniji instrument. To nije instrument samo bećaraca već se na tamburi može odsvirati sve, čak su i veće mogućnosti nego kod violine. Tambura je prelep instrument i sve je više zainteresovanih", kaže Budimir Stojković, predsednik tamburaškog centra Tamburatorijum Pančevo.

Utisci sa prve škole su premašili očekivanja, a deca kao i profesori jedva čekaju sledeću godinu, kako bi na na istom mestu možda u još većem broju učili nešto novo i otkrivali magiju tambure.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.