Insistiramo na zakonitosti rada

Izvor: Akter, 22.Maj.2015, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Insistiramo na zakonitosti rada

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da ne samo da podržava, već i insistira na zakonitom ponašanju banaka u bilo kojoj oblasti, pa i u obradi podataka o ličnosti i uvek će sarađivati sa drugim nadležnim institucijama i Poverenikom za informacije od javnog značaja na zaštiti prava i interesa svih građana, saopštila je danas NBS.

Kao i u svom jučerašnjem saopštenju, NBS ističe da joj je kao organu sa ovlašćenjem za nadzor nad radom banaka i očuvanjem finansijske stabilnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << od suštinske važnosti

zakonitost njihovog poslovanja i tom smislu, naravno, podržava i nesmetan rad Poverenika i sve njegove mere koje su prema bankama izrečene u skladu sa Ustavom i zakonima.

Bilo kakvo drugačije tumačenje stavova NBS predstavljalo bi očiglednu grešku u zaključivanju i neistinito iznošenje informacija u javnosti, stoji u saopštenju.

Kako NBS navodi, uspostavljanje i očuvanje stabilnosti finansijskog sistema zemlje je njena zakonom utvrđena obaveza i prioritetni zadatak.

Ostvarenju tog cilja su podređeni i podzakonski akti koje donosi NBS, a koji se odnose na pribavljanje i čuvanje određene dokumentacije koja treba da omogući adekvatno praćenje i upravljanje rizicima u brojnim aspektima bankarskog poslovanja, kao što su praćenje finansijskog položaja dužnika, praćenje sredstava obazbeđenja i

identiteta klijenata za potrebe upravljanja rizikom od sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i slično, ukazuje NBS.

Te podzakonske akte NBS je, po zakonu, bila dužna da donese, kako bi se osiguralo efikasno sprovođenje propisa i zakonitost u poslovanju banaka.

Predstavnici NBS su spremni i stoje na raspolaganju za pružanje svih potrebnih objašnjenja u vezi s propisima iz svoje nadležnosti, naročito u vezi sa zakonima i propisima kojima se uređuju bankarsko poslovanje i mere usmerene ka sprečavanju pranja novca, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.