Izvor: Danas, 24.Maj.2015, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imlek podržava mere Vlade za prevazilaženje krize u mlekarstvu

Beograd - Kompanija Imlek podržava napore Vlade Srbije da zaštiti domaću proizvodnju i pomogne proizvođačima u cilju stabilizacije tržišta mleka i mlečnih proizvoda.

Sa svoje strane, Imlek pomaže svoje partnere, primarne proizvođače sirovog mleka, na način što do sada nije vršio obustave otkupa mleka, bez obzira na viškove i prekomerne zalihe koje ima usled takve odluke. Razlog zašto Imlek ima takvu politiku je svest o značaju dugoročne saradnje sa partnerima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << proizvođačima sirovog mleka, kao i o značaju opstanka i daljeg razvitka ove veoma bitne grane poljoprivrede Srbije.

- Domaći proizvođači se od početka ove godine suočavaju sa problemima zbog povećanog uvoza mleka iz Evropske unije po nižim cenama kojima oni ne mogu da konkurišu. Stoga podržavamo predlog premijera Aleksandra Vučića za uvođenje prelevmana na uvoz mleka i mlečnih proizvoda. Jedino time će se na pravi način zaštititi domaći proizvođači i celokupna mlekarska industrija - izjavio je Ilija Šetka, generalni direktor Imleka.

- Takođe želim da istaknem, a povodom učestalih upita i pisanja na temu obustave otkupa sirovog mleka, da bez obzira na sve probleme sa viškovima i prekomernim zalihama sirovog mleka, Imlek nije otkazao niti namerava da otkaže nijedan ugovor za otkup sirovog mleka u 2015. godini. Prekidi u otkupu mleka dešavaju se isključivo u slučaju neispunjavanja uslova definisanih Pravilnikom o kvalitetu sirovog mleka, koji je univerzalan za sve proizvođače na teritoriji Republike. Kompanija Imlek može privremeno, prema Pravilniku, obustaviti otkup na period od 6 do 15 dana. U slučaju takvog kratkoročnog isključenja proizvođaču prethodi opomena. Nakon stabilizacije kvaliteta, kao što je oduvek bila praksa, nastavlja se sa otkupom sirovog mleka - dodao je Šetka.

Od 1. januara ukinute su kvote za proizvodnju mleka u Evropskoj uniji, zbog čega su se pojavili viškovi i povećan izvoz. U periodu od 1. januara do 1. maja godine u Srbiju je uvezeno oko 2.700 tona mleka, mleka u prahu i sireva, što je više nego dvostruko u odnosu na isti period prošle godine.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.