Izvor: B92, 05.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZIT: Inflacija 14,2 odsto

Beograd -- Inflacija će u Srbiji u 2006. biti 14,2 odsto ako se nastavi prosečni mesečni rast cena na malo od 1,1 odsto, smatra IZIT.

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović rekao je na konferenciji za novinare da inflacione tenzije pokreću nepovoljna kretanja u rastu prosečnih zarada u sprskoj privredi, koje ne prati rast, već aprilski pad industrijske proizvodnje od 7,6 odsto.

Prema njegovim rečima, na taj način dolazi do prelivanja u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zarade, a ne u modernizaciju javnih sistema, što nepovoljno utiče na inflaciju.

On je naveo primer da je neto zarada u sektoru proizvodnje električne energije u aprilu realno porasla za 11,3 odsto u odnosu na mart, dok je u istom mesecu fizički obim proizvodnje opao za oko 18 odsto.

Rešenje, prema rečima Đogovića, jeste restrukturiranje javnih sistema, bar njegovih delova: "Bez te mere ni restriktivne monetarne mere Narodne banke Srbije neće imati pozitivnog efekta na obuzdavanje inflacije."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.