IT tržište do 2014. vredeće 150 milijardi dolara

Izvor: Vesti-online.com, 21.Okt.2011, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IT tržište do 2014. vredeće 150 milijardi dolara

Vrednost svetskog tržišta informacionih tehnologija iznosi oko 60 milijardi dolara i planira se da do 2014. godine dostigne 150 milijardi, čemu će posebno doprineti klaud kompjuting ili racunarstvo u oblaku, ocenio je direktor kompanije Gartner Srbija Petar Kočović.

Klaud kompjuting je jedna od četiri discipline koje zaokupljaju pažnju svetske IT scene, a tu su još društveno i računarstvo koje je bazirano na traženju šema, kao i ''kontekst aver'' (context aware) računarstvo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kazao je Kočović na predavanju ''Klaud kompjuting scenario'' u okviru konferencije Sinergija 11.

Ta četiri paketa su u povoju, ali može se reći da je ipak više razvijeno računarstvo u oblaku i društvene mreže, o čemu govori i podatak da Srbija sa 3,2 miliona Fejsbuk profila zauzima 44. mesto na svetu, naveo je Kočović.

Govoreći o ''oblaku'', on ističe da su strane kompanije uvidele njegovu vrednost, iako je u početku predstavljao rizik.

Kada je 2008. godine najavljivana svetska ekonomska kriza, kompanije su usmeravane na smanjenje troškova, deljenje resursa, savetovano je da se ne kupuju novi računari, i klaud se pojavio u pravom trenutku, objasnio je Kočović.

''Pošto su iz krize izašli na najbolji mogući način i ekonomski rizici nisu negativno delovali na celu ideju klauda, ona ima sve više poklonika'', ocenio je Kočović.

Govoreći o ideji oblaka u Srbiji, Kočović je izrazio očekivanje da će se ona razviti u većem obimu, dodavši da su internet provajderi spremni, samo treba da se pripreme i oni koji kupuju tu opremu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.