I Francusku očekuje dužnička kriza?

Izvor: Vesti-online.com, 18.Nov.2011, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Francusku očekuje dužnička kriza?

Na finansijskim tržištima razmatra se nova negativna prognoza za situaciju u Evropi - predviđa se moguća dužnička kriza u Francuskoj, a stručnjaci smatraju da je situacija u ovoj zemlji gora nego u drugim državama evrozone sa najvišim finansijskim rejtingom AAA.

Nemačka banka "Berenberg" (Berenberg) i analitički centar "Lisabonski savet" objavili su istraživanje Euro plus Monitor 2011 prema kom je u ukupnom rejtingu zemalja evrozone Francuska zauzela 13. mesto od 17 >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << mogućih, prestigavši samo Italiju, Portugaliju, Kipar i Grčku.

Ovako mračna prognoza izazvala je različite reakcije analitičara. Mnogi ovaj rejting ipak smatraju - nekorektnim.

Tek što je Grčka započela mučne reforme, samo što se promenila vlada u Italiji, u centru pažnje se našla Francuska. Prošle nedelje su neke specijalizovane agencije, navodno pogrešno, saopštile da je Pariz lišen najvišeg kreditnog rejtinga.

Vest je odmah demantovana, ali se čini da može postati aktuelna u bliskoj budućnosti - navodi Glas Rusije.

Prihodi od desetogodišnjih francuskih dužničkih papira dostigli su nivo od 3,63 odsto - to je više nego duplo od onoga što Nemačka plaća za svoje dugove. Ovakvog nesklada u prihodima nemačkih i francuskih bondova nije bilo u celoj istoriji evra.

Ipak, za sada stanje francuske ekonomije izgleda bolje nego kod južnih susjeda. U trećem kvartalu BDP zemlje je porastao za 0,4 odsto, dok je u drugom zabilježen pad od 0,1 odsto.

Prema zahtjevu EU i MMF, Španija, Grčka, Italija, Portugalija i Irska započeli su bolne reforme i smanjenje troškova, a Pariz ne žuri da to učini. Osim toga, u bilansu francuskih banaka opšta prognoza situacije francuske ekonomije je negativna.

Evropska komisija očekuje porast od 0,6 odsto, dok su analitičari investicionih banaka veći pesimisti - ukupno 0,5 odsto.

I u najjačoj zemlji Evrope, Njemačkoj, riješili su da preduzmu mjere opreza. Vladajući Hrišćansko-demokratski savez tako poziva da se izmjeni Lisabonski sporazum i da se u njega unesu ispravke koje će zemljama omogućiti da dobrovoljno napuštaju evrozonu ostajući u EU.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.