I Brisel pita gde su nam zadruge

Izvor: B92, 24.Apr.2014, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Brisel pita gde su nam zadruge

Beograd -- Srbija ima sitna porodična gazdinstva i urušeno zadrugarstvo, kaže predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić.

Zbog toga su joj, kako navodi, potrebne zadruge kako bi se pojedinačno mali tržišni viškovi grupisali i učinili konkurentnim ni na domaćem, a kamoli na izvoznom tržištu.

On je ukazao da su i u Briselu skrenuli pažnju i postavili pitanje kako će biti pripremljeno 630.000 srpskih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konkurentnost na evropskom tržištu, ukoliko nema razvijenog zadrugarstva.

"Zadrugarstvo je jedini sektor privređivanja koji je u procesu tranzicije praktično potpuno izopšten i najveći problem u Srbiji je što nemamo restitucije zadružne imovine", ocenio je Ševarlić, navodeći da je predlagao formiranje 20 ili 30 logističkih centara gde bi se sakupljali tržišni viškovi.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Nenad Budimović je rekao da se mora poboljšati privredni ambijent da domaći proizvođači kroz ujedinjenja, zadruge ili bilo koja poslovna interesna udruženja, nastupaju na svetskim tržištima.

"Poenta je u tome da se napravi dobar privredni ambijent da naši proizvodi budu konkurentni po mnogo čemu, ne samo po ceni, po kvalitetu", rekao je Budimović.

Budimović je dodao da se vladi, odnosno ministarstvima finansija i poljoprivreda, na osnovu obavljenih analiza priprema poseban predlog za ono što je u toj oblasti moguće uraditi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.