Hrana pojeftinjuje!

Izvor: S media, 29.Dec.2011, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrana pojeftinjuje!

Marže na osnovne životne namirnice od 1. januara biće ograničene na 10 odsto, odlukom koju će danas usvojiti Vlada Srbije, saznaje Press. To će, prema mišljenju stručnjaka, dovesti do pada cena hrane od 10 do 15 procenata.

Kredit za "Galeniku"?

Naučite dete da štedi

Požurite ako želite stan uz subvenciju

Zagovornici ovakvog Vladinog „angažmana" tvrde da je ovakav potez sasvim na mestu, jer je Srbija jedna od zemalja sa najvećim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << trgovačkim maržama. Za osnovne namirnice one u proseku iznose 23 odsto, a za ostale proizvode idu do čak 40 odsto. Vojislav Stanković iz Privredne komore Srbije smatra da je ovakva odluka bila neminovna.

Zarađuju na razlici

- Za strateške proizvode, kao što je proizvodnja hrane, nema slobodnog tržišta. S obzirom na pad životnog standarda i nezaposlenost, hrana je u Srbiji dostigla udeo od 42 odsto kućnog budžeta. U celom prehrambenom lancu, ako neko ostvaruje benefit na račun potrošača, to su trgovinske kompanije - naglašava Stanković.

On objašnjava da prehrambena industrija po niskim cenama dobija proizvod, a da veliki trgovinski lanci zarađuju na razlici u nabavnoj i prodajnoj ceni.

Guverner protiv Vlade Srbije

Guverner NBS Dejan Šoškić smatra da u tržišnom sistemu bilo kakva vrsta regulacije koja ograničava slobodno ponašanje tržišnih učesnika treba da bude pažljivo odmerena i da bi je trebalo izbegavati.

foto:Guliver/Thinkstock

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.