Halk banka opet dominirala prometom

Izvor: B92, 26.Sep.2016, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Halk banka opet dominirala prometom

Beograd -- Proteklih pet trgovačkih dana doneli su izuzetno slab promet na domaćem tržištu akcija, uz blagi rast repernog indeksa.

Ukupan promet u trgovanju iznosio je 129,9 miliona dinara (1,05 miliona evra), dok je indeks Belex15 ojačao 1,2 odsto na 639,5 poena. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu nalazi se jedan procentni poen daleko od pozitivne teritorije u tekućoj godini.

Ubedljivo najprometnija akcija na tržištu bio je beogradski Halk banka (CCNB), >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je zahvaljujući velikom trgovanju u petak zabeležio promet od nepunih 76 miliona dinara.

Najveći deo ove realizacije ostvaren je na nivou od 9.000 dinara, a ukupno je isprometovano 4,6 odsto akcija ove banke. Svega nekoliko sedmica ranije, investicioni fond East Capital prodao je blizu četiri odsto akcija ove bankarske ustanove po ceni od 9.700 dinara po komadu.

Većinski vlasnik Halk banke je istoimena turska banka koja je sredinom prošle godine preuzela bivšu Čačansku banku, plativši za 76,7 odsto akcija oko 10,1 milion evra.

Naftna industrija Srbije (NIIS) registrovala je promet od 21,6 miliona dinara, uglavnom u cenovnom rasponu 595-600 dinara. Ova kompanija je tokom prošle sedmice akcionarima isplatila dividendu iz prošlogodišnje dobiti u bruto iznosu od 24,69 dinara po akciji. NIS je kao i proteklih godina isplatio akcionarima četvrtinu ostvarene dobiti.

Najveća domaća banka pod kontrolom države, Komercijalna (KMBN), zabeležila je protekle sedmice rast od četiri odsto na 1.550 dinara, uprkos silaznom trendu zabeleženom krajem nedelje. Akcije Komercijalne zabeležile su promet od 11,8 miliona dinara, dok su nedeljni maksimum dostizale na nivou od 1.650 dinara. Građevinar Energoprojekt holding (ENHL) ostavio je iza sebe mirnu trgovačku sedmicu sa realizacijom od 5,7 miliona dinara po ustaljenoj ceni od 1.250 dinara.

Proizvođač i distributer tehničkih gasova, Messer Tehnogas (TGAS), blago je porastao na 11.223 dinara uz promet od 3,9 miliona dinara. Akcije montažnog preduzeća Jedinstva iz Sevojna (JESV) oslabile su pola procenta na 3.981 dinar uz promet od 2,2 miliona dinara, dok je Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO) imao jednu od slabijih trgovačkih sedmica uz blagi rast cene na 1.075 dinara. Protekle nedelje je saopšteno da će glavni klijent Aerodroma, nacionalna avio-kompanija Air Serbia, proširiti zimski red letenja koji je protekle godine u poslednjem kvartalu bio glavni razlog pada broja putnika od skoro četiri odsto.

Američke i evropske akcije okončale su trgovanje u petak blagim padom, nakon oštre korekcije cene nafte. Dow Jones je oslabio 0,7 odsto na 18.261,5 poena, a najveći gubitnici bili su Goldman Sachs i Apple. Indeks S&P 500 pao je 0,6 odsto na 2.164,7 poena, uz najveći minus u energetskom sektoru, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, oslabio 0,6 procenata na 5.305,8 poena. Na nedeljnom nivou najvažniji američki berzanski pokazatelji zabeležili su rast u rasponu 0,8-1,2 odsto.

Evropske akcije takođe su zabeležile pad u petak, dok je na nedeljnom nivou ostvarena pozitivna promena. Nemački DAX spustio se u petak 0,4 odsto na skoro 10.627 poena, dok su Deutschebank i Deutsche boerse bili najveći gubitnici. Na pad evropskih akcija poslednjeg trgovačkog dana uticali su i objavljeni podaci o septembarskoj poslovnoj aktivnosti koji ukazuju na nejak ekonomski rast.

Na nedeljnom nivou DAX beleži rast od 3,4 odsto. Britanski FTSE neznatno se spustio u petak na 6.909,4 poena, dok je francuski CAC korigovao vrednost za pola procenta, spustivši se na 4.488,7 poena. Tržište nafte je u petak pretrpelo snažne gubitke – nafta tipa WTI oslabila je tri procenta na 44,6 dolara po barelu, dok je nafta tipa Brent zabeležila pad od nepunih tri odsto na 45,96 dolara po barelu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.