Gujaničić: Cilj je što veća cena za Telekom

Izvor: RTS, 04.Jul.2015, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gujaničić: Cilj je što veća cena za "Telekom"

Do sada je država pokušavala da pronađe strateškog partnera za "Telekom" a s obzirom da su investicioni fondovi veoma jaki investitori u poslednje vreme, očigledno je cilj da s maksimizira cena prodaje, rekao je za RTS broker Nenad Gujaničić.
Nenad Gujaničić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da će se na prodaji "Telekoma" svakako zaraditi, ali ističe da su preterana očekivanja da će cena biti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mnogo veća nego prošlog puta kada je raspisan tender.

"Najpre treba sprovesti korporativizaciju Telekoma, što ne znači ovo što se sada dešava. To znači da bi kompanija trebalo da bude kotirana na berzi, da transparentno posluje, da bude pod lupom investicione javnosti i samim tim bi i rezultati poslovanja bili bolji", ističe Gujaničić.
Kako kaže, nakon tog procesa bi svi vlasnici akcija mogli da odluče šta bi trebalo dalje činiti.
Kada je reč o tajmingu za prodaju, u smislu cene, tajming je bio najbolji pre svetske ekonomske krize, kaže Gujaničić i ističe da bi sada privatizaciju trebalo da iskoristimo kao dobar koncept za korporativizaciju svih ostalih javnih preduzeća kako bi bila uspešnija.
Agencija za privatizaciju objavila je javni poziv za prikupljanje neobavezujućih ponuda za prodaju "Telekoma Srbije". Zainteresovani za kupovinu akcija koje su u vlasništvu države, neobavezujuće ponude mogu da dostave do 2. avgusta.
Pravo učešća imaju domaće i strane kompanije koje ispunjavaju neki od sledećih uslova: da se najmanje tri godine bave mobilnom telefonijom i imaju prihod veći od 500 miliona evra, ili da su u poslednjih 10 godina prikupili više od 500 miliona evra ili da su na kraju 2014. upravljale imovinom vrednom bar dve milijarde evra.
Mogu da se jave i investitori koji su najmanje deset godina bili vlasnici najmanje 10 odsto nekog telekomunikacionog operatera koji je bar jedne godine imao prihod od najmanje 500 miliona evra.
Posle 2. avgusta, Komisija će napraviti listu ponuđača, a Agencija za privatizaciju pozvaće odabrane da učestvuju u drugoj fazi postupka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.