Grčka napušta evro ako ne dobije pomoć

Izvor: Blic, 03.Jan.2012, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka napušta evro ako ne dobije pomoć

Grčka vlada je danas upozorila da će zemlja morati da se odrekne evra ukoliko ne uspe da finalizira drugi međunarodni paket pomoći od 130 milijardi evra, odobren u načelu krajem oktobra 2011.

Portparol Vlade Pandelis Kapsis je rekao da će pregovori sa međunarodnim kreditorima u naredna tri-četiri meseca "odrediti sve", uključujući i to da li će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Grčka izbeći bankrotstvo.

Grčka od maja 2010. opstaje uz pomoć zajma od 110 milijardi evra od Međunarodnog monetarnog fonda i EU, a u oktobru 2011, zemlje evro zone odobrile su joj još jedan paket pomoći od 130 milijardi evra.

Taj drugi paket pomoći, koji podrazumeva i da privatni kreditori - banke otpišu Grčkoj dug od 100 milijardi evra još nije finaliziran. Odobren je kada je postalo jasno da prvi neće biti dovoljan.

"Taj čuveni sporazum o zajmu mora da bude potpisan, inače ćemo ostati van tržišta, van evra i stvari će se pogoršati", rekao je Kapsis za privatnu televiziju Skai TV.

Više detalja će se znati krajem ovog meseca, posle razgovora sa kreditorima iz EU, Evropske centralne banke i MMF, koji će utvrditi da li će Atina dobiti sledeću tranšu pomoći.

"Ne možemo uzeti (odobravanje sledeće tranše) zdravo za gotovo", upozorio je Kapsis.

Vlada je posle prvog zajma pooštrila mere štednje kako bi smanjila budžetski deficit koji je prošle godine dostigao najmanje devet odsto bruto-domaćeg proizvoda, uprkos smanjenju rashoda i povećanju poreza.

Kapsis je najavio moguće nove poreze, kako bi se povećali prihodi.

"Ne verujem da je lako uvesti nove poreze, ali šta smanjenje rashoda znači? Zatvaranje javnog sektora? Nema lakog rešenja", rekao je Kapsis.

Povezane vesti: Plate italijanskih poslanika 11.283 evra Grčki zvaničnik optužen za finansijski prekršaj Fišer pozvao na jedinstvo EU Kriza trese evro Evro na 15-mesečnom minimumu prema dolaru

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.