Gosti u banjama sve brojniji i sve mlađi

Izvor: RTS, 23.Jul.2014, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gosti u banjama sve brojniji i sve mlađi

Novi trend koji prate svetski turisti podrazumeva više kraćih odmora tokom godine, i to najpre u spa i velnes centrima. Upravo se zbog toga mnoge evropske banje poslednjih godina ubrzano razvijaju. Iako ima pomaka, Srbija kaska za konkurencijom.

Evropska praksa je pokazala da banja uspešno posluje ako na jednog gosta koji je došao na lečenje preko socijalnog osiguranja, dođe troje ili četvoro turista koji plaćaju skupe spa i velnes tretmane.

Dobar primer za to >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su Lukovska i Prolom banja, koje su ovih dana popunjene do poslednjeg mesta. Pored domaćih turista, tu su Rusi, Bugari, Poljaci.

"Mineralna voda, mineralni bazeni, okrepljujuće masaže. Sve mi se ovde sviđa, priroda, osoblje, hrana, izleti", priča Katarina Petrova iz Sankt Peterburga.

Irina Glavanova iz Moskve kaže da joj prija dobra voda, predivna priroda, masaže. "Jako sam srećna što sam u Srbiji", poručuje Irina.

Direktor AD "Planinka" iz Kuršumlije Radovan Raičević objašnjava da je ključle uspeha i kombinovanju zdravstvenog i rekreativnog turizma.

"Čovek ovde može da dođe da se leči a u isto vreme da se odmara kao što to može u banjama zapadne Evrope", ističe Raičević.

Promena stila života u celom svetu drastično menja i strukturu banjskih gostiju.

"Sve manje ljudi dolazi radi lečenja, a sve više radi kraćeg odmora, uživanja u velnes centrima, učestvovanja na različitim manifestacijama i to je ono što doprinosi razvoju Vrnjačke banje", napominje Goran Karavesović iz Turističke organizacije Vrnjačke Banje.

Starosnu strukturu banjskih gostiju najviše menjaju akva parkovi koje mladi obožavaju.

"Ove godine zato znatno unapređujemo manifestacioni turizam jer su sada banjski gosti mladi, tinejdžeri, studenti koji imaju potrebe za aktivnim odmorom", kaže direktor Organizacije za turizam Sokobanje Ljubinko Milenković.

Iako nam je većina banja u regionu prilično odmakla, turistički poslenici ipak primećuju bolje rezultate u poslovanju domaćih banja.

Zoran Arsenović iz JUTA smatra da su ti rezultati pre svega posledica dobre usluge koje naše banje pružaju i nešto boljeg kvaliteta.

"Sigurno u perspektivi možemo da očekujemo da na tom polju Srbija zabeleži mnogo bolje rezultate", uveren je Arsenović.

Ako se turističkom razvoju banja u našoj zemlji da prioritet, Srbiji sa 40 banja, 53 termalna lokaliteta i više od hiljadu izvorišta mineralne vode, niko u Evropi neće moći da bude konkurencija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.