Snežana Vujnić: Nastavićemo sa snažnom podrškom privredi RS

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Avg.2014, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snežana Vujnić: Nastavićemo sa snažnom podrškom privredi RS

Investiciono-razvojna banka (IRB) RS nastavila je i u ovoj godini trend dobrih poslovnih i finansijskih rezultata, pa je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarena konsolidovana neto dobit IRB RS i fondova kojima upravlja u ukupnom iznosu od 10,3 miliona KM, rekla je Snežana Vujnić, direktor IRB RS, u intervjuu za "Nezavisne".

Prema njenim riječima, i u ovoj godini je nastavljena snažna podrška privredi RS, pa je oko 66 odsto ukupnih kreditnih plasmana IRB RS od početka 2014. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << realizovano upravo u privredu Republike Srpske.

NN:   U kojem obimu je IRB RS realizovala ovogodišnji plan kreditnih plasmana?

VUJNIĆ:  Do polovine avgusta 2014. godine, putem kreditnih linija i zajmova, Investiciono-razvojna banka Republike Srpske odobrila je finansiranje 573 kreditna zahtjeva, u iznosu od 80,6 miliona KM. Pored toga, u procesu obrade se nalaze još 22 zahtjeva za zajam u ukupnom iznosu od 40.521.736,56 KM i u kontaktu s klijentima se otklanjaju nedostaci koji se odnose na obaveznu dokumentaciju, kao i usaglašavanje u vezi s instrumentima obezbjeđenja zaduženja. Od početka godine, domaći privredni subjekti iskazali su veliko interesovanje za kreditnim sredstvima koja su obezbijeđena u saradnji sa Svjetskom bankom. Putem ove linije plasirano je 22,6 miliona KM. U istom periodu, stambeno zbrinjavanje socijalnih grupa od posebnog interesa i značaja za Republiku Srpsku podržano je sa gotovo 18 miliona KM, pod izuzetno povoljnim uslovima.

NN:  Kakva je struktura plasiranih kredita i uporedite nam odnos privreda - stanovništvo?

VUJNIĆ:  Oko 66 odsto ukupnih kreditnih plasmana IRB RS od početka 2014. godine realizovano je u privredu Republike Srpske. Zahvaljujući, u prvom redu, izuzetno povoljnim uslovima pod kojima su sredstva dostupna krajnjim korisnicima, učešće ukupno odobrenih kredita IRB RS domaćoj privredi, u ukupno odobrenim kreditima bankarskog sektora RS, sa stanjem na dan 31.3.2014. godine, dostiglo je nivo od 22 odsto.

Za stambeno zbrinjavanje iskorišteno je 22 odsto ukupnih kreditnih plasmana od početka godine, čime je omogućeno rješavanje stambenog pitanja za 272 korisnika kredita i članova njihovih porodica. U proteklom periodu, udio stambenih kredita IRB RS u ukupnim stambenim kreditima bankarskog sistema RS, takođe, bilježi pozitivni trend stabilnog rasta.

NN:   Ima li kašnjenja u otplati direktno podijeljenih zajmova?

VUJNIĆ:   Budući da je najveći dio kreditnih plasmana realizovan indirektno, putem finansijskih posrednika, IRB RS ne bilježi značajnija kašnjenja u naplati svojih potraživanja. Shodno tome, krajem jula 2014. godine, dospjeli krediti iznosili su svega 0,68 odsto ukupnih kreditnih plasmana IRB RS, što je daleko niže od njihovog procenta na nivou bankarskog sektora RS. Naime, prema zvaničnim podacima Agencije za bankarstvo RS sa stanjem na dan 31.3.2014. godine, dospjeli krediti činili su 9,39 odsto ukupnih kreditnih plasmana bankarskog sektora Republike Srpske.

NN:   Kako teče naplata kupljenih obveznica opština i preduzeća i ako ima kašnjenja, recite nam ko kasni i šta je preduzeto po tom pitanju?

VUJNIĆ:  U prethodnom periodu, kod četiri klijenta - opština Kneževo, OC "Jahorina" Pale, RK "Boska" Banjaluka i "Unis - fabrika cijevi" Derventa, Banka je naišla na izvjesne probleme kada je u pitanju naplata dospjelih potraživanja. Kašnjenja po navedenim klijentima (glavnica + kamata) iznose 8,1 odsto od ukupnih plasmana Banke u dužničke hartije od vrijednosti (HoV). Kako bi zaštitila interese fondova kojima upravlja, odnosno plasirana sredstva, Banka je bila prinuđena da pokrene i sudske postupke protiv nekih od njih. U slučaju "Unis - fabrika cijevi" Derventa sud je donio presudu, dok je u slučaju OC "Jahorina" održano glavno ročište te se čeka presuda.

NN:   Koliko je IRB RS ove godine uložila novca u hartije od vrijednosti?

VUJNIĆ:  Od početka 2014. godine, IRB RS je jedan dio finansijskih plasmana ostvarila kroz investicije na tržištu kapitala. Na ovaj način uložena su 23 miliona KM u HoV emitenata sa područja RS.

NN:   Kada bi trebalo da se proširi krug korisnika stambenih kredita IRB RS i koji će biti izvori tih sredstava?

VUJNIĆ:  U saradnji s Ministarstvom finansija RS, Banka sprovodi aktivnosti na uspostavljanju nove kreditne linije koja će biti obezbijeđena putem kreditnog aranžmana s Razvojnom bankom Savjeta Evrope - CEB. Na plenarnom godišnjem sastanku CEB-a, koji je održan u junu 2014. godine u Sarajevu, odobren je kreditni aranžman za stambeno zbrinjavanje, nakon čega slijedi procedura za njegovu ratifikaciju i usvajanje na nivou institucija Bosne i Hercegovine, a to su Parlamentarna skupština BiH i Predsjedništvo BiH, te u Narodnoj skupštini RS. Stoga će i postizanje pune operativnosti kreditnih sredstava, u smislu njihove dostupnosti za krajnje korisnike, prvenstveno biti uslovljeno dinamikom okončanja ovih procedura.

Vrijednost odobrenog kreditnog aranžmana iznosi pet miliona evra. To će omogućiti proširenje kruga korisnika stambenih kredita IRB RS, putem zasebne kreditne linije, i na samce i visokoobrazovane bračne parove iznad 35 godina starosti. Sredstva će biti dostupna za kupovinu, izgradnju i proširenje prve stambene jedinice, s rokom otplate do 20 godina i maksimalnom iznosu od 100.000 KM, zavisno od njihove namjene.

NN:   Možete li nam reći kakav je finansijski rezultat IRB RS u prvoj polovini godine?

VUJNIĆ:   Trend dobrih poslovnih i finansijskih rezultata IRB RS nastavljen je i u 2014. godini. Zahvaljujući tome, u prvih šest mjeseci ostvarena je konsolidovana neto dobit IRB RS i fondova kojima upravlja u ukupnom iznosu od 10,3 miliona KM.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.