Gas od danas skuplji za 3,6 odsto!

Izvor: BKTV News, 01.Nov.2014, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gas od danas skuplji za 3,6 odsto!

Gas u Srbiji od danas je skuplji u proseku za 3,6 odsto, dok će za domaćinstva poskupeti 3,3 odsto od 15. novembra.

Nova prosečena cena gasa iznosiće za sve kupce 45 dinara a za sva domaćinstva 49 dinara po metru kubnom (bez PDV-a), saopštila je ranije Agencija za energetiku.
Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost na nove cene prirodnog gasa za javno snabdevanje za 32 javna snabdevača, koje će se primenjivati najranije od 15. novembra za domaćinstva, a od >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << 1. novembra za ostale kupce.
Do promene cena gasa došlo je zbog rasta kursa dolara kojim se plaća uvozni gas, a koji je za poslednjih 15 dana septembra iznosio 92,4 dinara. To je za 4,3 odsto više od kursa primenjenog za obračun sadašnje cene gasa. Na osnovu novog kursa utvrđena je nova cena. U pozadini ovih promena je rast kursa dolara u odnosu na evro, navodi se u saopštenju Agencije za energetiku.
U Srbiji 10 odsto domaćinstava, odnosno njih 249.000, ima priključak na gas.
Regulisana cena gasa se, inače, menja kada dođe do promene nabavnih cena i odnosa uvoznog i domaćeg gasa, a usklađuje se i sa promenama petnaestodnevnog proseka kursa dolara.
Cena po kojoj se gas uvozi iz Rusije, menja se kvartalno i određuje se za svaki naredni kvartal na osnovu prosečne cene tri derivata nafte na relevantnoj berzi u protekla tri kvartala.
Izvor: tanjug.rs
The post Gas od danas skuplji za 3,6 odsto! appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski popust Ukrajini za gas

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2014

Ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao je danas dekret o popustu od 100 dolara na cenu gasa za Ukrajinu, pod uslovom da ta cena bude 333,3 dolara i više za hiljadu kubnih metara...Popust se, kako je navedeno, daje na ime izvoznih carinskih taksi...U dekretu se kaže da je on donet na privremenoj osnovi,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.