Friden: Za pet godina uložićemo više od dve milijarde dolara

Izvor: Blic, 01.Avg.2015, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Friden: Za pet godina uložićemo više od dve milijarde dolara

Izvršni direktor Svetske banke za Srbiju Jorg Friden izjavio je Tanjugu da je nedavno odobren petogodišnji program podrške Srbiji, vredan više od dve milijarde dolara, demonstracija poverenja te institucije da će Vlada Srbije nastaviti sa pozitivnim reformskim pomacima.

- Bord direktora je prepoznao da je napravljen napredak nove vlade u poslednjih 18 meseci, a dalja demonstracija poverenja je program podrške koji je odobren Srbiji. Program podrazumeva ukupne investicije od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << više od dve milijarde dolara u narednih pet godina - rekao je Friden, koji u Bordu direktora Svetske banke predstavlja i Srbiju.

Friden kaže da je pozitivne reakcije te institucije već preneo premijeru Aleksandru Vučiću, ali je preneo i to da su sa druge strane i očekivanja velika.

- Obaveze koje je Srbija preuzela, posebno u oblasti ekonomskih reformi, privatizacije, upravljanja budžetom, ključne su za odredjivanje budućeg učestvovanja Svetske banke - rekao je on.

Friden je naveo da su takodje važna i očekivanja IFC-a, ogranka te banke koji podržava privatni sektor, a koji je spreman da uloži više u Srbiju. Za to je, kako je naveo, najpre potrebno da se reši serija strukturnih problema, posebno kada je reč o stečaju i unapredjenju funkcionisanja sudstva.

- To su s jedne strane moje poruke, a sa druge, ono što sam čuo, jeste jaka rešenost da se prihvate ti uslovi. Naročito kada je reč o okončanju privatizacije do kraja oktobra kako je dogovoreno - rekao je Friden.

On je rekao i da mu je Vučić, na nedavnom sastanku, iskreno ukazao i na teškoće koje postoje kako bi se ti ciljevi postigli.

- Premijer želi da uzme u obzir socijalnu situaciju u Srbiji. Promene, opet, ne mogu da budu odlučene samo u Beogradu, već odluke moraju da se donesu i na lokalnom nivou, a svakom preduzeću je potrebo prilagođeno rešenje. To je zadatak i za naše timove da rade na specifičnom rešenju posebno za onih 17 preduzeća za privatizaciju koje su od strateškog značaja za ekonomiju i građane - rekao je sagovornik Tanjuga.

Kada je reč o tehničkoj pomoći koji Svetska banka nudi, pored usluge kreditiranja, Friden je naglasio da je dodatna vrednost što ta institucija vladama može da ponudi savete i iskustva koja je osoblje steklo širom sveta.

- Primera radi, u infrastrukturnim projektima u Srbiji, primenjujemo lekcije koje smo naučili u Brazilu, Urugvaju, Kazahstanu - rekao je on.

Friden je naveo da je i u razgovoru sa potpredsednicom Vlade Srbije Zoranom Mihajlović čuo da vlada veoma ceni takav vid pomoći.

- Drago mi je zbog toga, jer ne možete nikoga da naterate da uzme tehničku pomoć i vaš savet ako to ne želi. Ali kad čujete da je vaš rad cenjen i da je savet vaše institucije dobrodošao, to je indikacija koja daje smisao tome da nastavite da pomažete - rekao je Friden.

Friden je, opisujući svoju poziciju u Svetskoj banci, objasnio da je on "neka vrsta mosta između Vlade Srbije i najvišeg rukovodstva Svetske banke.

- Građanin sam Švajcarske i u Bordu gde sedi 25 izvršnih direktora, predstavljam devet zemalja. Pored Švajcarske, to su i Srbija, Poljska, pet cenetralno azijskih zemalja i Azerbejdžan. Ako hoćete, u Svetskoj banci ja sam most izmedju srpske vlade i naših usluga. Ovde sam da čujem od vlasti kako u Srbiji banka radi, kao i šta su osnovne brige vlasti u Srbiji, ali i kakve su brige naše centrale u Vašingtonu, šta druge članice očekuju od Srbije u zamenu za podršku koju dobija. To je moja uloga - objasnio je Friden.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.