Formirana Mreža za mlade SKGO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2016, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Formirana Mreža za mlade SKGO

Mreža za mlade Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) formirana je danas u Beogradu na konferenciji o omladinskoj politici u lokalnoj zajednici - "Zajedno za mlade" na inicijativu predstavnika gradova i opština u Srbiji, izjavio je danas generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić.

"Populacija mladih je možda najvažniji oslonac svakog društva", rekao je Staničić i dodao da mnogo toga može da se uradi ukoliko mladi na vreme budu obavešteni o onome što ih interesuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u njihovoj lokalnoj zajednici i na nacionalnom nivou.

Staničić je kazao da se Mreža za mlade "formira kao rezultat prethodnog rada u okviru cele organizacije", a da je 24 gradonačelnika i predsednika opština donelo odluku o tome.

Mreža za mlade SKGO je mehanizam koji će omogućiti da se lokalne samouprave međusobno upoređuju i saznaju u kojim oblastima rada i na koji način mogu unaprediti kvalitet svojih usluga. Takođe, Mreža je i mehanizam efikasan za kreiranje i evaluiranje omladinske politike, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou.

Staničić je ocenio važnim to što je nevladin sektor prisutan na lokalu, zato što može pomoći lokalnim zajednicama pri zapošljavanju mladih ljudi. "Zato je važno da budemo dobro informisani, da gledamo koje su politike adekvatne u kojim okolnostima i kako da ih sprovedemo", rekao je Staničić.

Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić kazao je da je cilj konferencije "Zajedno za mlade" da pošalje poruku o važnosti mladih ljudi, da ukaže da je važno da omladina na lokalu bude aktivna.

"Ova konferencija danas je imala zadatak da svi zajedno pošaljemo značajnu poruku mladima na lokalu. Lepo je sastati se u Beogradu, lepo je pričati o potrebama mladih na lokalu, ali mi svi zajedničkim snagama moramo da učinimo mnogo više i konkretnije", rekao je on.

Udovičić je kazao da u narednom periodu treba potencirati mlade ljude koji su uspešni – sportiste, mlade preduzetnike, naučnike, istraživače, volontere, itd.

"Želim da danas pošaljemo poruku da je konferencija samo početak, da pokažemo da smo svi spremni da se žrtvujemo za položaj mladih", rekao je Udovičić i dodao da skupovi, poput današnje konferencije, treba da se održavaju širom Srbije, a ne samo u prestonici.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Dragan Milić podsetio je da je institucionalna briga o mladima u Vojvodini počela 2002. godine osnivanjem sekretarijata, a da je sistemska briga o mladima obezbeđena Nacionalnim planovima politike za mlade u tri četvorogodišnja ciklusa koji je Skupština Vojvodine usvojila.

Milić je rekao da je najvažniji efekat tih dokumenata da se mladi probude i postanu svesni šta mogu svojim idejama, organizacijom i kreativnošću, a da je kao jedan od najvažnijih segmenata unapređenja položaja mladih formiranje tela u koji su neposredno uključeni.

Konferenciju o omladinskoj politici u lokalnoj zajednici "Zajedno za mlade", koja je održana danas u Centru "Sava" u Beogradu, organizovali su SKGO, Nacionalan asocijacija kancelarija za mlade, Nacionalna asocijacija praktičarki omladinskog rada i Krovna organizacija mladih Srbije.

Osnovni cilj skupa bio je da se otvori dijalog predstavnika republičkih i lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i omladinskih radnika o zajedničkim ciljevima i zadacima koji se tiču razvoja omladinske politike u lokalnoj zajednici i na nacionalnom nivou.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.