Fontana od 2 mil €, bazen, 261 mlaznica - ko gradi

Izvor: B92, 28.Apr.2016, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fontana od 2 mil €, bazen, 261 mlaznica - ko gradi

Beograd -- Jedan mesec nakon raspisivanja tendera za rekonstrukciju Trga Slavija počelo je prijavljivanje za izgradnju fontane na centralnom ostrvu kružnog toka.

Direkcija za izgradnju Beograda raspisala je ove nedelje tender za izvođača radova, koji će biti otvoren do 27. maja.

Centralna fontana imaće veliki kružni bazen prečnika 32 metra, a vizuelni doživljaj stvaraće 261 mlaznica postavljena u šest koncentričnih krugova u bazenu. Moderan sistem pumpi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << omogućavaće pravljenje većeg broja različitih vodenih figura.

Bazen fontane biće prelivnog karaktera, izgrađen od armiranog betona i presvučen granitnim pločama svetlosive boje. U bazenu će se nalaziti velika centralna mlaznica okružena sa šest koncentričnih krugova vertikalnih mlazova različite veličine. Visina mlazova raste od oboda ka centru, pa će maksimalna visina mlaza na obodu biti šest metara, dok će centralna mlaznica biti u mogućnosti da u maksimumu kapaciteta dosegne čak 16 metara. Pored toga, mesingane mlaznice imaće podesive zglobove, što pruža razne mogućnosti u oblikovanju vodene atrakcije.

Voda iz velikog bazena prelivaće se u obodni kanal, a oko fontane je planiran ozelenjen kružni prostor sa cvetnim aranžmanima. Ispod bazena fontane planirana je mašinska soba, sa složenim sistemom rezervoara i pumpi, kao i sistem flitera za tretman vode. Radovi na izgradnji fontane izvodiće se uporedo s rekonstrukcijom trga u dve faze, od 1. do 60. dana i od 126. do 155. dana.

Vrednost fontane je procenjena na oko dva miliona evra.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

TRG SLAVIJA Tender za fontanu i ekshumaciju Tucovića

Izvor: Blic, 28.Apr.2016

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je tender za izgradnju fontane na Slaviji. Rok za dostavljanje ponuda je 27. maj, a za završetak radova 155 dana od trenutka uvođenja u posao...Fontana će se nalaziti u središtu kružnog toka i biće obložena granitom svetlo sive...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.