Fitch zadržao kreditni rejting Slovenije

Izvor: GdeInvestirati.com, 29.Mar.2015, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fitch zadržao kreditni rejting Slovenije

LJUBLJANA - Bonitetna agencija Fitch objavila je da zadržava dugoročni kreditni rejting Slovenije na BBBplus, sa stabilnim izgledima.

Kao glavni razlog stabilizacije slovenskog rejtinga Fitch je naveo uspeh vlade u dokapitalizaciji bankarskog sistema čije je zdravlje po oceni agencije "i dalje krhko", ali su rizici u državnim bankama znatno smanjeni nakon što su banke dokapitalizacijom osnažene.

Srednjeročno, Fitch ne očekuje da će slovenske banke >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << trebati dodatnu pomoć iz javnih sredstava, naročito nakon što je formiran dodatni fond za spašavanje banaka u teškoćama u koji će same banke investirati 350 miliona evra.

Fitch navodi da će fiskalni deficit Slovenije ove godine biti oko 3 posto BDP-a, znatno manje od lanjskih 5,3 posto BDP-a, dok će javni dug ove godine dostići vrhunac i iznositi 83 posto BDP-a, a onda početi padati.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.