Film Strana zemlja večeras na Brod Teatru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2016, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film "Strana zemlja" večeras na Brod Teatru

Na Brod Teatru Studentskog kulturnog centra Novi Sad večeras u 21 čas Centar za portugalski jezik – Institut Kamoiš organizuje projekciju filma "Strana zemlja".

Brazilsko-portugalski igrani film „Strana zemlja" u režiji Valtera Salesa snimljen je 1995. godine, a prikazuje priču iz života brazilskih imigranata u Portugalu.

Ekonomske reforme koje je početkom devedesetih godina uveo brazilski predsednik Fernando Kolor de Melo poslužile su kao okidač mnogim mladim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ljudima da počnu da napuštaju zemlju. Mladi protagonista Pako, ostavši bez majke i bez novca, a u želji da ode u Baskiju, prihvata da prenese paket od Brazila do Evrope za cenu putne karte i time nehotice upada u krijumčarsku mrežu. U Lisabonu sreće Aleks, takođe brazilsku imigrantkinju koja je protiv svoje volje upoznata sa svetom kriminala.

Kroz čitav film se provlači razmišljanje o gubljenju identiteta u egzilu, kao i o neostvarenim snovima, usameljnosti i hrabrosti onih koji odlaze. „Strana zemlja" je ovenčana sa nekoliko nagrada u Brazilu, Italiji i Francuskoj, a ističe se sjajnom crno-belom fotografijom Valtera Karvalja koja doprinosi noir atmosferi čitavog filma.

Film je titlovan na srpski jezik, navodi se u pozivu.

Centra za portugalski jezik - Instituta Kamoiš u Beogradu, u želji da sa ljubiteljima filma podeli izbor iz široke panorame portugalske, brazilske i afričke kinematografije, u aprilu 2015. godine pokrenuo je projekat „Rečnik filmova na portugalskom jeziku".

Program se realizuje u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, Studentskim kulturnim centrom, UK Parobrod i KC Grad, kojima se pridružuje i SKCNS Brod Teatar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

NS: Radionica "Pravimo scenski prostor"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2016, 08:17

Na Brod Teatru Studentskog kulturnog centra Novi Sad danas u 18 časova biće održana još jedna radionica za mlade "Pravimo scenski prostor"...Uz zvuk, muziku i literarni predložak, koji će služiti kao inspiraciji, učesnici i učesnice zamišljaće određeni scenski prostor a zatim ga, koristeći...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.