Filip Moris i BAT dogovarali cene cigareta?

Izvor: B92, 01.Dec.2015, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filip Moris i BAT dogovarali cene cigareta?

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak protiv kompanija “Filip Moris” i BAT zbog sumnje da su se dogovarali o cenama cigareta.

Komisija za zaštitu konkurencije objavila je na svom sajtu saopštenju kojem se navodi da je u ponedeljak izvršila nenajavljen uviđaj u prostorijama kompanija “Filip Moris” i “Britiš amerikan tobako JIE” zbog osnovane pretpostavke da su učinili povredu konkurencije.

Komisija je istovremeno pokrenula postupke po >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << službenoj dužnosti protiv ovih kompanija zbog sumnje da su kao učesnici na tržištu usaglašavali svoju praksu u pogledu formiranja cena svojih proizvoda, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, sprovođenjem nenajavljenog uviđaja, ovlašćena službena lica Komisije vršila su iznenadnu kontrolu prostorija, odnosno podataka, isprava i stvari, o čemu se obaveštava stranka, odnosno držalac prostora i stvari tek u trenutku izvođenja uviđaja na licu mesta.

“Ovaj instrument je izuzetno efikasan za otkrivanje kartelskog dogovaranja i drugih oblika povreda konkurencije”, piše u saopštenju.

Tokom sprovođenja nenajavljenih uviđaja, Komisija je imala punu saradnju učesnika u postupku, dodaje se.

Komisija navodi da u ovom trenutku nije u mogućnosti da pruži više informacija, u interesu daljeg vođenja postupka.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Istraga zbog dogovaranja o cijenama cigareta

Izvor: Capital.ba, 02.Dec.2015, 08:40

BEOGRAD, Komisija za zaštitu konkurencije u Srbiji pokrenula je postupak protiv kompanija “Filip Moris” i BAT zbog sumnje da su se dogovarali o cijenama cigareta. Komisija za zaštitu konkurencije objavila je na svom sajtu saopštenju kojem se navodi da je u ponedjeljak izvršila nenajavljen uviđaj...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.