Fijat je još u rukama ove moćne porodice

Izvor: B92, 20.Mar.2017, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fijat je još u rukama ove moćne porodice

Rotšild, Ford, Merk ... Niz je uspešnih porodičnih dinastija i iako mnoge profitiraju, neke i nisu baš te sreće.

S velikim izazovima svojevremeno su se srela i jedna od najpoznatijih porodičnih kompanija na svetu - Fijat, koja se nalazi u vlasništvu tzv. italijanskih Kenedija, moćne porodice Anjeli koja u svojim rukama još uvek drži 30 odsto kompanije.

Ne tako davno Fijat je bio na ivici propasti. Govorilo se o otpuštanju hiljade radnika, zatvaranju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fabrika i načinima spasavanja kompanije. Gubici grupe bili su dramatični. 2002. godine dostigli su milijardu i 200 miliona evra. Udeo na tržištu automobila u Italiji srozao se s oko 50 odsto zabeleženih devedesetih na manje od 30 odsto, a akcija je pretrpela pad od 55 odsto. Međutim, izvukao se i na kraju čak uspeo da spasi još jednog posustalog proizvođača automobila, detroitski Krajsler. Porodica je uspela da sačuva svoj udeo u firmi.

Odluke

Upućeni ih opisuju kao "šarmantne, inteligentne i radoznale", ali nesposobne da donesu teške menadžerske odluke koje su bile potrebne kompaniji. Upravo loše odluke koje je donosilo vođstvo kompanije smatra se glavnim razlogom Fijatovog posustajanja. Ostatak krivice leži u smrtnim slučajevima u porodici, zbog čega je kompanija jedno vreme učestalo menjala šefove. Sve se stabilizovalo dolaskom Serđa Markionea u junu 2004. godine. Fijat se uhvatio u koštac sa svojim problemima.

Ipak, porodični biznisi imaju mane i prednosti. Njihov najvažniji kvalitet često je otpornost koja je rezultat strateških odabira koji proizlaze iz tradicije i kontinuiteta. Načelno se smatra da su porodične firme štedljive u lošim, ali i dobrim vremenima, vođene smislom da je novac kompanije porodični novac. Investiraju u stabilne projekte, imaju malo dugova i preferiraju kupovinu manjih firmi i zajedničko ulaganje ili, pak, partnersku saradnju. Sklone su diversifikaciji. Razmišljaju u periodima od deset do 20 godina, koncentrišući se na to što mogu učiniti kako bi buduće generacije imale koristi.

Međutim, postoji i mračna strana

Situacija zna često da bude vrlo komplikovana zbog sukoba između rivala u porodici, na primer oca i sina ili drugih članova porodice. Jedino pravo rešenje ponekad predstavlja prelaz na profesionalni menadžment kako bi se izbeglo donošenje odluka na osnovu osećaja odgovornosti prema rođacima ili porodičnoj tradiciji, a ne onoga što je najbolje za kompaniju. Problem može predstavljati i sam vlasnik, osnivač kompanije, koji je smatra "svojim produžetkom", "detetom", i često svojim upravljačkim stilom ili "prisutnošću" uzrokuje probleme nasledniku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.