FS: Suficit zbog dividendi i slabih plaćanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2015, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FS: Suficit zbog dividendi i slabih plaćanja

Fiskalni savet Srbije ocenio je danas je u januaru ostvaren neuobičajeno visok suficit opšte države od 16,6 milijardi dinara, ali da taj rezultat ipak u skladu sa planiranim fiskalnim okvirom za 2015. godinu.

Fiskalni savet je procenu kretanja opšteg budzeta, koji uključje budžete Republike i lokalnih samouprava, uz ogradu da nije moguće dati pouzdanu ocenu fiskalnih kretanja na nivou čitave godine samo na osnovu podataka za jedan mesec.

Kako se precizira u izvestaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za januar, državni suficit je u tom mesecu najvećim delom posledica jednokratnog rasta neporeskih prihoda usled uplate dividendi Telekoma u iznosu od 7,6 milijardi dinara. Napominje se da su u budžetu Srbije za 2015. godinu predviđeni osetno veći neporeski prihodi.

Pored toga, ističe se, uspešno sprovedene mere fiskalne konsolidacije kroz smanjenje zarada u javnom sektoru i penzija s kraja prethodne godine donelo je budžetom planiranih oko šest milijardi dinara ušteda.

"Pozitivan fiskalni rezultat u januaru bio je uobičajena pojava poslednjih godina kao posledica sezonski niskog izvršenja javnih rashoda", ističe Fiskalni savet Srbije.

Napominje se da bi suficit u prvom mesecu 2015. iznosio oko tri mijarde dinara i bio potpuno uporediv sa rezultatima u januaru prethodnih godina, ukoliko bi se isključilo dejstvo jednokratnih faktora, kao što je uplata dividendi Telekoma i promene politika.

Prema Fiskalnom savetu dug opšte države je na kraju januara iznosio gotovo 23,7 milijardi evra (75,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je rast za oko 450 miliona evra od početka godine. Snažan porast javnog duga tokom januara posledica je, ističe se, gotovo isključivo jačanja dolara u odnosu na evro za oko sedam odsto.

Preliminarni podaci, naveo je Fiskalni savet, ukazuju na to da je na kraju februara javni dug Republike Srbije dostigao 23,9 milijardi evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Samo zbog Telekoma imamo višak

Izvor: B92, 03.Mar.2015

Fiskalni savet Srbije ocenjuje da je neuobičajeno visok suficit države od 16,6 milijardi dinara ipak u skladu sa planiranim fiskalnim okvirom za 2015. godinu...Fiskalni savet je procenu kretanja opšteg budzeta, koji uključje budžete Republike i lokalnih samouprava, uz ogradu da nije moguće dati...

Nastavak na B92...

Kikinda: Za oko 200 projekata 16,5 miliona dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2015

U opštini Kikinda, danas je upriličeno potpisivanju ugovora između lokalne samouprave i predstavnika udruženja gradjana, organizacija, sportskih klubova kojima su odobrena sredstva na osnovu opštinskih konkursa raspisanih početkom 2015.godine. Za preko 200 projekta, kikindska lokalna samouprava...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.