Evrozona mora da ostane na okupu

Izvor: B92, 10.Nov.2011, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evrozona mora da ostane na okupu

Berlin -- Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da je cilj Nemačke da očuva evrozonu u sadašnjem obliku i odbacuje izveštaje da je Berlin za smanjenje monetarnog bloka.

"Naš jedini cilj je da stabilizujemo evrozonu onakvu kakva je danas, da je učinimo konkurentnijom, da učinimo napredak u uravnoteženju budžeta. Verujemo da je region zajedničke valute u stanju da u potpunosti povrati svoj kredibilitet", rekla je Merkelova.

Ta njena izjava predstavlja reakciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na izveštaje da su neki nemački i francuski zvaničnici razgovarali o užoj monetarnoj integraciji, uz učešće manjeg broja zemalja.

Izvori iz EU za Rojters kažu da su zvaničnici Francuske i Nemačke poveli diskusiju o stvaranju manje, čvršće i integrisanije evrozone. Naime, razmatraju opciju da jedna ili više članica evrozone napuste monetarnu uniju, dok će njeno jezgro koje čine najstabilnije evropske privrede nastaviti sa dubljom ekonomskom integracijom, uključujući tu i zajedničku poresku i fiskalnu politiku.

Ona je poželela "koliko god je moguće veći uspeh" novom mandataru grčke vlade i dodala da će "Nemačka učiniti sve da sarađuje što je bolje moguće" sa novom vladom u Atini.

Merkelova je takođe pozvala na hitno razjašnjenje političke situacije u Italiji nakon što je premijer te zemlje Silvio Berluskoni objavio da će dati ostavku posle usvajanja ekonomskih reformi.

Ona je rekla da smatra da je važno da Italija, koja prolazi kroz političko previranje i nastoji da preduzme mere za smanjenje svog duga od 1,9 biliona evra (2,6 biliona dolara), povrati kredbilitet.

"To znači da paket strogih mera štednje mora da bude sproveden veoma brzo, odmah, i takodje da što je pre moguće bude razjašnjeno pitanje političkog rukovodstva jer je to, kako smatram, od velikog značaja za kredibilitet Italije", kazala je Merkelova.

Rim je pod snažnim pritiskom kako tržišta, tako i međunarodne zajednice da odobri ekonomske reforme i donese planove posle odlaska Berluskonija s vlasti.

Barozo: Čitava EU treba da uvde evro

Istovremeno, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo kaže da bi sve članice Evropske unije trebalo da usvoje evro kao monetu, iako se u isto vreme na tržištu mogu čuti pesimistične prognoze da bi zbog dužničke krize evrozona čak mogla da se raspadne.

Barozo je rekao da bi "članstvo u zoni evra ili težnja tome trebalo da definiše Evropsku uniju. EU i evrozona pripadaju zajedno i ne bi ih trebalo razdvajati".

Analitičari podsećaju da je evropska dužnička kriza u jeku i da bi neke zemlje mogle da napuste evrozonu, dok u državama koje se još nisu pridružile 17-članom bloku raste protivljenje pristupanju.

"Izazov je kako dodatno produbiti integraciju evrozone bez stvaranja podela prema onima koji još nisu u tom bloku. Podeljena unija neće funkcionisati", izjavio je Barozo.

"Naš cilj ne sme da bude povratak na raniji status kvo, već napredak prema nečemu novom i boljem. Da bi se to dogodilo, potrebna nam je unija stabilnosti, ali takodje i unija solidarnosti", dodao je on.

Prvi čovek Evropske komisije je naveo da će, pod uslovom da bude dovoljno političke volje, EU biti najveća svetska sila u razvoju.

Austrija podržava ovakvu evrozonu

Austrijski šef diplomatije Mihael Špindeleger rekao je da evrozona mora da ostane na okupu i time pošalje poruku da će prevazići svoje probleme.

"Mislim da Austrija zaista podržava ovakvu evrozonu i moramo da uradimo mnogo toga da prevaziđemo trenutne probleme”, rekao je on na predavanju na Ekonomskom fakultetu u Londonu. On je ranije, tokom posjete Britaniji, razgovarao sa britanskim kolegom Vilijemom Hejgom o budućnosti evrozone.

Izvori u EU rekli su da su njemački i francuski zvaničnici razmatrali planove radikalne izmjene strukture EU, koja podrazumijeva uspostavljanje integrisanije evrozone.

"Ja ne mogu da potvrdim da postoji plan formiranja nove evrozone”, rekao je Špindeleger, čija je zemlja članica zone. On je dodao da se ni njemu ne sviđa takva ideja jer već postoji evrozona sa 17 članica.

"Moramo da se držimo zajedno i time tržištu pošaljemo snažnu poruku da ćemo prevazići, a ne stvoriti nove probleme”, rekao je on.

EU upozorava pet članica da smanje deficit

Evropski komesar za monetarne poslove Oli Ren rekao je da preti kažnjavanje pet članica EU jer nisu učinile dovoljno da smanje deficit državnog budžeta.

Ren je upozorio Belgiju, Kipar, Poljsku, Mađarsku i Maltu da mogu biti prve kažnjene na osnovu odredbi ojačanog Pakta za stabilnost i rast čija nova pravila stupaju na snagu sredinom decembra.

Prema novim pravilima, sankcije za zemlje koje krše limit budžetskog deficita i duga, biće automatske. Cilj je da se spreči pogoršanje dužničke krize.

"Potrebna nam je čvrstina u sprovođenju (novih pravila). Ja ću nova pravila primenjivati od prvog dana", upozorio je Ren.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.