Evropski pokret: EU Srbiji ne postavlja dodatne uslove

Izvor: Vesti-online.com, 21.Nov.2011, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski pokret: EU Srbiji ne postavlja dodatne uslove

Srbiji nije postavljen ni jedan dodatni ekonomski kriterijum za priključenje Evropskoj uniji (EU), ukazao je zamenik generalnog sekretara Evropskog pokreta u Srbiji (Epus) Ivan Knežević.

Knežević je agenciji Beta rekao da su kriterijumi za članstvo u EU poznati još od 1993. godine i važe za sve zemlje-kandidate, a za zemlje Zapadnog Balkana je 2000. godine dodat uslov regionalne saradnje.

Zamenik predsednika Vlade Srbije Ivica Dačić je prošlog vikenda >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << izjavio da bi finansijska sposobnost Srbije mogla biti novi uslov za njeno priključenje Evropskoj uniji.

Knežević je rekao da se kriterijumi finansijske sposobnosti, takozvani Kriterijumi iz Mastrihta, odnose na ulazak u zonu evra, ali da Komisija i tokom približavanja EU procenjuje ekonomiju i finansijsku sposobnost država-kandidata i potencijalnih kandidata, te ni to nije ništa novo.

* EU: Za Srbiju niži stepen članstva

* EU upozorila Dinkića i Đelića zbog muvanja sa gorivom

"Što se tiče finansijske i ekonomske sposobnosti, Evropska komisija kroz godišnje izveštaje ocenjuje finasijsku sposobnost i makroekonomska kretanja u zemlji-potencijalnom kandidatu ili zemlji-kandidatu, tako da ne postoje neki novi kriterijumi za članstvo u EU", rekao je on. Prema rečima Kneževića, zemlje-kandidati za prijem imaju obavezu da izveštavaju Evropsku komisiju i članice EU o svom makroekonomskom stanju, odnosno o visini svog budžeta, o uravnoteženosti javnih finansija, stopi inflacije.

Zamenik generalnog sekretara Evropskog pokreta u Srbiji je precizirao da su kriterijumi za članstvo u EU iz 1993. godine definisani kao politički i ekonomski, i kao sposobnost zemlje-kandidata da preuzme obaveze iz članstva. To podrazumeva prihvatanje propisa EU i sposobnost nacionalne administracija da ih sprovodi.

"Ono što je za zemlje Zapadnog Balkana definisano kao dodatni kriterijum posle 2000. godine, jeste regionala saradnja koja za zemlje Centralne i Istočne Evrope nije bila obaveza", rekao je Knežević i dodao da se, u slučaju Srbije, kroz taj kriterijum posmatra pitanje Kosova.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.