Evrobanka Srbija dobila 35 miliona evra od IFC-a

Izvor: Akter, 03.Sep.2015, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evrobanka Srbija dobila 35 miliona evra od IFC-a

Evrobanka (Eurobanka) banka Srbija dobila danas od Međunarodne finansijske korporacije (IFC) dve kreditne linije u ukupnom iznosu od 35 miliona evra, za jačanje stambenog kreditiranja i povećanje obima trgovinskog poslovanja firmi u Srbiji

Ugovore o tim kreditima su u Beogradu potpisali predsednik Izvršnog odbora Evrobanke Srbija Filipos Karamanolis i regionalni menadžer IFC-a za Zapadni Balkan Tomas Lubek (Thomas Lubeck).

Kako su objasnili Karamanolis i Lubek, kredit >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << u visini od 15 miliona evra je namenjen  za odobravanje hipotekarnih kredita građanima pod povoljnim uslovima, dok je kredit od 20 miliona evra namenjen  za podršku malim i srednjim peduzećima, koja se bave uvozom i izvozom.

"Zahvaljujući ovom ugovoru, imaćemo mogućnost da od ponedeljka ponudimo našim klijentima stambene kredite pod veoma povoljnim uslovima, kada je u pitanju rok otplate i visina kamatne stope,“ rekao je  Karamanolis.

Regionalni menadžer IFC za Zapadni Balkan Tomas Lubek rekao da IFC podržava napore Vlade Srbije da podstakne razvoj privatnog sektora i rast zapošljavanja, tako što će ulagati u razvoj privatnog sektora i u jačanje njegove konkurentnosti.

Prema rečima Lubeka, IFC je odobrila nove kreditne linije Evrobanci, jer je to pouzdana banka koja  dobro posluje.

Predsednik Izvršnog odbora Evrobanke Filipos Karamanolis je podsetio da je IFC Evrobanci u Srbiji od 2005. godine odobrila kredite u ukupnoj vrednosti od 150 miliona evra, koje je ta banka prosledila u srpsku privredu.

On je istakao da je Evrobanka Srbija visoko kapitalizovana sa oko 40 milijardi dinara kapitala, po čemu je među vodećim u Srbiji.

Evrobanka ima visok koeficijent adekvatnosti kapitala od 20 odsto što je visoko u odnosu na 12 odsto, koliko je propisala NBS, dodao je Karamanolis.

On je rekao je da je Evrobanka potpuno spremna da od 1. oktobra počne primenu novog zakona o platnim uslugama, koji će bankama omogućiti da razvija nove proizvode.

Odgovarajući na pitanje da li grčka kriza ima uticaja na poslovanje Eurobanke u Srbiji, Karamanolis je  rekao da nema, podsećajući da Evrobanka posluje po  zakonima Srbije.

Evrobanka posluje u Srbiji od 2003. godine i u vlasništvu je evropske bankarske organizacije Evrobanka grupa, sa sedištem u Grčkoj.

IFC je članica Grupe Svetske banke i najveća globalna institucija koja pomaže razvoj privatnog sektora u zemljama u razvoju.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Od ponedeljka povoljni krediti za stan"

Izvor: B92, 03.Sep.2015

Evrobanka Srbija dobila je od Međunarodne finansijske korporacije (IFC) dve kreditne linije u ukupnom iznosu od 35 miliona evra...Kreditne linije su namenjene za jačanje stambenog kreditiranja i povećanje obima trgovinskog poslovanja firmi u Srbiji...Ugovore o tim kreditima su u Beogradu potpisali...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.