Evo koliko vas košta PREVREMENA otplata kredita

Izvor: Blic, 27.Mar.2017, 06:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo koliko vas košta PREVREMENA otplata kredita

Banke u Srbiji ne naplaćuju naknade za prevremenu otplatu kredita, izuzev kada se radi o stambenim kreditima. Prema važećem zakonu, kod stambenih kredita ova naknada može biti najviše jedan odsto od iznosa prevemeno otplaćenog kredita.

Ukoliko neko želi da prevremeno otplati kredit, delimično ili u celosti, potrebno je da banci podnese pismeni zahtev. Tom prilikom dobiće potvrdu o visini duga, uz napomenu da visina duga važi na dan izdavanja potvrde. Ukoliko prevremenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << otplatu ne izvršite istog dana, već to učinite kasnije, neophodno je da na taj dan još jednom proverite visinu duga, jer će on biti uvećan za iznos kamate za protekli period.

Prevremena otplata kredita regulisana je Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji je donet 5. decembra 2011. On predviđa da korisnik ima pravo da u bilo kom momentu, u potpunosti ili delimično, izvrši svoje obaveze iz ugovora o kreditu, u kom slučaju ima pravo na umanjenje ukupne cene kredita za iznos kamate i troškova za preostali period trajanja tog ugovora (prevremena otplata).

Evo koji su uslovi prevremene otplate kredita u nekim od naših najvećih banaka:

Komercijalna: Nema naknade, sem za stambene kredite

Komercijalna banka ne naplaćuje naknadu za prevremenu otplatu kredita, izuzev kod stambenih kredita kod kojih je ista definisana u skladu sa Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

- Za kredite odobrene pre stupanja na snagu navedenog Zakona, banka naplaćuje ugovorenu naknadu za prevremenu otplatu kredita. Svi uslovi su jasno, nedvosmisleno i transparentno regulisani ugovorom o kreditu - objašnjavaju u Komercijalnoj banci.

Primera radi, ukoliko osoba 20. marta podigne gotovinski kredit u Komercijalnoj banci u iznosu od 100 hiljada dinara, u slučaju uredne otplate kredita, ukoliko klijent odluči da ga prevremeno otplati u celosti, nakon 6 meseci, ostatak duga iznosio bi 50.859,91 dinara, što predstavlja ukupan iznos za otplatu kredita u celosti.

Manja naknada ukoliko je ostao manji period otplate

Banca Intesa svojim klijentima pruža mogućnost prevremene otplate gotovinskih i stambenih kredita uz naknadu koja u skladu sa zakonom iznosi do 1 odsto prevremeno otplaćenog iznosa u slučaju da je period između prevremene otplate i ugovorenog roka duži od jedne godine, odnosno do 0,5 odsto prevremeno otplaćenog iznosa ako je ovaj period kraći od jedne godine.

- Naknada se ne zaračunava ukoliko je ukupno prevremeno otplaćen iznos jednak ili manji od 1.000.000 dinara, uključujući sve prevremene otplate u toku prethodnih 12 meseci, kao ni u slučaju prevremene otplate kredita iz ličnih sredstava. Mogućnost prevremene otplate sa klijentom se ugovara u momentu apliciranja za kredit, a detalji prevremene otplate su uneti u svaki ugovor o kreditu - kažu u Banci Inteza.

Eurobanka: Naknada do jedan odsto

U Eurobanci svaki klijent ima pravo da u bilo kom momentu, u potpunosti ili delimično, izvrši svoje obaveze iz ugovora o kreditu. Kod ugovora o kreditu koji su zaključeni pre 5. decembra 2011. banka može da ugovori naknadu za prevremenu otplatu kredita ako je ugovorena fiksna nominalna kamatna stopa.

- Kod ugovora o kreditu čiji je predmet kupovina nepokretnosti, takođe banka može da ugovori naknadu za prevremenu otplatu ako je ugovorena fiksna ili promenljiva nominalna kamatna stopa. Naknada za prevremenu otplatu moze biti najviše do 1 odsto iznosa prevremeno otplaćenog kredita, i to ako je period između prevremene otplate i roka ispunjenja obaveze iz ugovora o kreditu duži od jedne godine. Ako je ovaj period kraći, ova naknada ne može biti veća od 0,5 odsto iznosa prevremeno otplaćenog kredita. Banka može tražiti naplatu naknade pod uslovom da je iznos prevremene otplate u periodu od dvanaest meseci veći od milion dinara - objašnjavaju u Eurobanci.

Pored troškova prevremene otplate, klijent treba da plati i iznos kamate koja je obračunata do datuma kada je prevremena otplata izvršena, ali ne i na ostatak duga, kažu u ovoj banci.

Naprimer, ako rata dospeva prvog u mesecu, a prevremena otplata se izvrši 15. u mesecu, banka će za tih petnaestak dana obračunati kamatu - ističu u Eurobanci.

Klijenti banku moraju da obaveste najkasnije tri dana pre otplate

Rajfajzen ne obračunava proviziju za prevremenu otplatu niti za jedan model kredita. To se odnosi kako za delimičnu, tako i za otplatu kredita u celosti.

- Delimična ili potpuna otplata kredita uključuje nedospelu glavnicu, kao i pripadajući deo kamate za mesec u kojem se vrši otplata kredita. Primera radi, ukoliko je neko uzeo gotovinski kredit, ugovoren prvog januara ove godine u iznosu od 300.000 dinara, delimičnu otplatu glavnice kredita od 20.000 dinara klijent vrši posle 36 otplaćenih rata i izvršenje iste najavljuje za šestog u mesecu, odnosno 6. februara 2020. U tom slučaju ukupni troškovi su 20.000 dinara na ime smanjenja glavnice kredita, plus pripadajući deo kamate za prvih pet dana u mesecu koja iznosi 201 dinar. Ugovorom o kreditu je definisano da je klijent u obavezi da obavesti banku najkasnije tri dana pre izvršene otplate - ističu u Rajfajzen banci.

Naknada od 0,5 do jedan odsto

U Unikredit banci važe slična pravila, kao i u ostalim bankama u Srbiji

- Kada su u pitanju stambeni krediti, u zavisnosti od preostalog perioda otplate i visine iznosa duga, naknada za prevremenu otplatu iznosi od 0,5 do jedan odsto od iznosa prevremeno otplaćenog duga, a pored toga na dan prevremene otplate korisnik plaća banci obračunatu, a neplaćenu kamatu na dugovanu glavnicu zaključno sa danom prevremene otplate. U svakom slučaju, iznos naknade za prevremenu otplatu ne može biti veći od iznosa kamate koju bi korisnik platio tokom perioda između prevremene otplate i roka ispunjenja obaveze iz ugovora - kažu u Unikredit banci.

Osim naknade koja se naplaćuje prilikom prevremene otplate stambenih kredita, ni u ovoj banci nema drugih troškova prevremene otplate.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Želite da otplatite kredit pre vremena? Kada vidite koliku naknadu morate da platite banci, iznenadićete se

Izvor: Telegraf.rs, 27.Mar.2017

Banke u Srbiji ne naplaćuju naknade za prevremenu otplatu kredita, izuzev kada se radi o stambenim kreditima. Prema važećem zakonu, kod stambenih kredita ova naknada može biti najviše jedan odsto od iznosa prevemeno otplaćenog kredita...Ukoliko neko želi da prevremeno otplati kredit, delimično...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.